Dodijeljene nagrade Indeks DOP-a

Dodijeljene nagrade Indeks DOP-a

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj održana je jedanaesta dodjela nagrade Indeks DOP-a za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju. Dodjela je održana u sklopu Konferencije o društveno odgovornom poslovanju, a radi se o metodi procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koja poduzećima omogućuje objektivno upravljanje, praćenje, mjerenje i interpretiranje vlastitih specifičnih utjecaja.

U kategoriji velikih poduzeća dobitnik nagrade je: AD PLASTIK d. d., u kategoriji srednjih poduzeća HiPP Croatia d. o. o., a u kategoriji malih poduzeća Media Val d. o. o. U kategoriji javnih poduzeća dobitnik nagrade je EKO – MURVICA d. o. o. Za područje Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik nagrade je Ericsson Nikola Tesla d. d., a za područje Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem Heineken Hrvatska d. o. o. Dm-drogerie markt d. o. o. dobitnik je za područje Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom, dok je za područje Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava dobitnik Valamar Riviera d. d. Nagradu za najveći napredak dobilo je poduzeće GALEB d. d.

Tvrtkama Privredna banka Zagreb d. d., Hartmann d. o. o., Končar – Institut za elektrotehniku d. d., Ericsson Nikola Tesla d. d., Hauska & Partner d. o. o. i Vetropack Straža d. d. dodijeljeno je posebno priznanje za predanost projektu Indeks DOP-a. Priznanje je dodijeljeno poduzećima koja su se u posljednjih deset godina istaknula po kontinuitetu i ustrajnosti popunjavanja upitnika. „Tvrtke koje nagrađujemo kroz Indeks DOP-a svojim su primjerom, ugrađivanjem društveno odgovornih praksi u svoje poslovne strategije, predvodnici napretka u gospodarstvu i društvu. Naš daljnji zajednički izazov na nacionalnoj razini je usklađivanje politika, strateških i planskih dokumenata s ciljevima održivog razvoja. Kako bismo to postigli i kako bismo kreirali održivo gospodarstvo i društvo, nužno je podići razinu svijesti o Ciljevima održivog razvoja te održivost i društvenu odgovornost učiniti opće prihvaćenim načinom poslovanja. Zajedničkom inicijativom i angažmanom gospodarskog sektora poput ovoga kojemu danas svjedočimo možemo biti pokretač pozitivnih promjena u zemlji,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

“Povećanje broja sudionika u Indeksu DOP-a nas posebno veseli jer potvrđuje jačanje interesa gospodarstva u Hrvatskoj za svoju odgovornost u području nefinancijskih utjecaja. Kompatibilnost metodologije s UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja s druge strane pokazuje relevantnost i aktualnost Indeksa DOP-a koji više nego ikad može sudionicima ponuditi informacije o materijalnosti utjecaja i prostoru za razvoj. Na kraju, veseli nas što u klub najboljih i ove godine ulaze neke nove, do sada ne prepoznate kompanije, čime klub jača i širi se. Nadamo se da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i narednih godina ojačani obvezom ostvarenja Ciljeva održivog razvoja.” izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo što konferencija obilježava desetu godišnjicu i istaknuo da u pogledu održivoga razvoja Hrvatska dobro stoji. „Na UN-ovoj listi održivog razvoja za 2018. zauzeli smo 21. od 155 mjesta, što je napredak od 15 mjesta,“ rekao je Ćorić i istaknuo osnivanje Nacionalnog vijeća za održivi razvoj kao dio napora kako bi u sljedećim godinama bilježili još veći napredak na listi i time dali doprinos još većemu gospodarskom rastu.

Pokrovitelji konferencije su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Gradska Skupština Grada Zagreba i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.