Usvojen temeljni međunarodni akt za upravljanje burzom plavoperjane tune – Hrvatskoj produžena sezona za tunolovce do 15. srpnja

tuna

Nakon osam dana intenzivnog rada i iscrpljujućih pregovora više od 700 delegata iz ukupno 45 zemlja, u samoj završnici posljednjeg dana 21. posebnog sastanka ICCAT Komisije koji se održavao u Dubrovniku, od 12. do 19. studenog, konsenzusom je donijeta odluka o usvajanju Preporuke o planu upravljanja za plavoperajnu tunu u istočnom Atlantiku i Mediteranu.Iako je znanstvena zajednica i ove godine potvrdila da je burza oporavljena te odobrila nastavak povećanja ulova, usvajanje Preporuke nije bio lak zadatak. Naime, bez obzira na opsežne mjere upravljanja te  stroge mjere praćenja, kontrole i nadzora, činjenica da je "stok" nakon punih 12 godina primjene Plana oporavka uistinu oporavljen, nije sama po sebi podrazumijevala značajniju liberalizaciju sustava upravljanja i kontrole. Ipak, ova Preporuka, kao temeljni međunarodni akt za upravljanje stokom plavoperajne tune u istočnom Atlantiku i Mediteranu, sadrži odredbe koje omogućavaju dodatni razvoj ribolova i uzgoja.

Preporuka na poseban način prepoznaje specifičnosti ribolova i uzgoja tune u Jadranu te time još snažnije pozicionira hrvatsko ribarstvo na međunarodnoj razini. Zahvaljujući naporima hrvatske delegacije i značajnom doprinosu odgovornih znanstvenika, Jadran je prepoznat u najvažnijim odredbama Preporuke kao područje za koje vrijede posebna pravila.Dosadašnja iznimka u pogledu minimalne veličine plavoperajne tune od 8 kilograma, koja se lovi u Jadranu za potrebe uzgoja, dopunjena je novom odredbom koja omogućava sedam posto tolerancije za manju ribu, što znaci da, u odnosu na ukupnu količinu ulovljenu za potrebe uzgoja, dosedam posto ribe smije biti manje od 8 kilogramma, ali nikako manje od 6.4 kilograma.

Kao najvažniji dio svakako treba izdvojiti produženje ribolovne sezone za plivaričare tunolovce u Jadranu i to do 15. srpnja za potrebe uzgoja. Ta iznimka omogući će sigurno iskorištavanje rastuće kvote i smanjiti potencijalno negativan utjecaj loših vremenskih uvjeta na uspjeh sezone. Osim toga, omogućeno je i daljnje povećanje kapaciteta flote za 20 posto, tijekom narednog dvogodišnjeg razdoblja (2019.-2020.) te su prepoznati i napori uloženi u znanstvena istraživanja usmjerena na unaprjeđenje utvrđivanja indeksa prirasta juvenilne ribe koja se uzgaja u Jadranu. Obzirom da sektor uzgoja tune počiva na ulovu juvenilne ribe i njenom uzgoju kroz 18 do 20, odnosno 30 do 36 mjeseci, nužno je bilo dodatno osnažiti kontrolne mehanizme tijekom ovog dugog uzgojnog ciklusa, jedinstvenog na Mediteranu, a sve kako bi se dodatno unaprijedila sljedivost. Usvojena Preporuka predstavlja izbalansiran prijelazni paket kojeg je potrebno dodatno postupno nadograđivati kako bi se što je moguće više onemogućile, odnosno potpuno iskorijenile ilegalne prakse. 

-Hrvatska prednjači u odgovornom gospodarenju morskim resursima. Naš sustav praćenja, kontrole i nadzora je na visokoj razini te ćemo i dalje odgovorno raditi na dugoročno održivom ribarstvu. – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te naglasio - Ponosni smo što je nakon 12 godina primjene Plana oporavka, na istome mjestu, u Dubrovniku, donesen novi paket mjera kojim se priznaje oporavak stoka i koji postavlja siguran temelj za dugoročnu stabilnost ribolova i uzgoja plavoperajne tune.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.