Povjerenik EK Hogan i ministar Tolušić o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike

hogan

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorili su danas, 22. studenog u Zagrebu dvodnevnu međuparlamentarnu konferenciju „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koju organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski sabor. Konferencija je okupila predstavnike parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije koji će raspravljati o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije (ZPP) i ulozi nacionalnih parlamenata u formiranju te politike u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.Otvaranju Konferencije prethodio je sastanak u Vladi Republike Hrvatske gdje su povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj primili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.  U pozdravnom govoru u ulozi domaćina nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te Izrazio zadovoljstvo što je konferencija okupila vrlo veliki broj zastupnika čak iz 20 država članica Europske unije, ali i dužnosnike triju institucija Unije – Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća, radi rasprave o budućnosti jedne od najstarijih i najvažnijih europskih politika – Zajedničke poljoprivredne politike. Istaknuo  je i da je to potvrda de je Hrvatski sabor prepoznao institut međuparlamentarne suradnje i političkog dijaloga u EU-u kao važne instrumente za utjecaj u donošenju europskih odluka, ali i trenutak i potrebu da se o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici provede konkretna rasprava nacionalnih parlamenta s institucijama Europske unije i drugim zainteresiranim dionicima.

A to je važno, naglasio je Jandroković, zato jer novi Višegodišnji financijski okvir naglašava prioritete Europske unije za iduće razdoblje. "I Zajednička poljoprivredna politika nema više položaj kakav je nekad imala. Danas se Europska unija suočava s brojnim izazovima zbog kojih u prvi plan svog djelovanja stavlja sigurnost i politike koje neposredno tome pridonose. Međutim, sigurnost treba razmatrati u širem smislu. Europska unija će biti sigurna ako preuzme aktivnu ulogu globalne sile i bude dovoljno snažna da može zaštiti svoje građane od unutarnjih i vanjskih prijetnji, od terorizma do klimatskih promjena. Ali i ako bude gospodarski snažna i konkurenta u sve povezanijem svijetu te ako ponovo preuzme vodeću ulogu među trgovinskim silama. A u tom gospodarskom osnaživanju, važno mjesto ima poljoprivreda."- istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.

Teme razgovora na konferenciji bile su vezane uz budućnost Zajedničke poljoprivredne politike, prijedlog proračuna za iduće programsko razdoblje, specifičnosti domaćih projekata poput Projekta Slavonija te stanje na tržištu šećera.U izjavama za medije nakon sastanka potpredsjednik Vlade RH i ministar Tolušić kazao je da „Hrvatska snažno podupire napore Europske komisije u stvaranju zakonodavnog okvira buduće Zajedničke poljoprivredne politike i želju za približavanjem te politike krajnjim korisnicima putem smanjenja procedura, birokracije i povećanja fleksibilnosti. Očekujemo da će Komisija poštivati elemente Pristupnog ugovora koji se tiču financijske omotnice i da će hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju biti jednako, ako ne i više novca iz EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj. S povjerenikom Hoganom smo se dotakli i stanja u naše tri šećerane, ali i o Projektu Slavonija koji Vlada provodi.“Povjerenik Europske komisije Phil Hogan potvrdio je da će ispoštivati odredbe Pristupnog ugovora te da je potaknut pismom ministra te intervencijama nekolicine država u Vijeću odlučio uspostaviti Radnu skupinu na visokoj političkoj razini kako bi se adekvatno pozabavili problemima u sektoru šećera i pronalaskom rješenja stanja izazvanog ukidanjem kvota.

Na otvaranju konferencije u Hrvatskom saboru ministar Tolušić je izjavio: „Hrvatski poljoprivrednici danas primaju jedan od većih iznosa poticaja u EU, ali to je daleko manje od onoga što će primati 2019., 2020.  2021. i 2020. godine. Naši poljoprivrednici ne trebaju strahovati jer ova Vlada i ovo Ministarstvo poljoprivrede koriste sve raspoložive mehanizme da se zaštite interesi naših poljoprivrednih proizvođača i našeg ruralnog prostora.“ U raspravama o budućoj ZPP Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje putem svojih predstavnika na radnim tijelima Vijeća EU, na kojima se iznose službene pozicije država članica. Međutim, s obzirom na važnost i sveobuhvatnost ZPP-a vrlo je važno da se u ovu tematiku uključe sve relevantne institucije, kako bismo promovirali i iskazali hrvatska stajališta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.