Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo potpore za otvaranje 996 radnih mjesta

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo potpore za otvaranje 996 radnih mjesta

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je dodijelio rješenja o potpori poduzetnicima, koji će na temelju dobivenih sredstava otvoriti 996 novih radnih mjesta. “Zakon o poticanju ulaganja jedan je od najkonkurentnijih zakonodavnih poticajnih okvira u našem okruženju. Zato ovdje nećemo stati, već ćemo nastaviti poticati stvaranje novih ideja koje se rađaju svakog dana, a posebno me veseli da je i korisnika sve više. Na ovu potporu nikako ne smijemo gledati kao na trošak državnog proračuna, već kao na investiciju koja će se isplatiti u obliku daljnjeg rasta gospodarstva i otvaranja novih radni mjesta”, naglasio je u svom uvodnom govoru ministar Horvat, obraćajući se okupljenim predstavnicima hrvatskih tvrtki kojima su danas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta svečano dodijeljene potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje te odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja.

Odobreno 355 projekata

Uz ministra Horvata svečanosti su prisustvovali državni tajnik Mario Antonić, pomoćnik ministra Zvonimir Novak, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Sani Ljubunčić i voditeljica Službe za poticanje investicija Ljiljana Zajc, a najprije je dodijeljeno 6 potvrda o statusu korisnika potpore za ulaganje. Riječ je o tvrtkama Jadranka kampovi d.o.o. iz Malog Lošinja, Bauwerk Boen d.o.o. iz Đurđevca, Međimurje PMP d.o.o. iz Čakovca, Carel Adriatic d.o.o. iz Labina, DI Klana d.d. iz Klane te Mini caravan servis d.o.o. iz Funtane. Također, donijete su odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora, koje su uručene predstavnicima tvrtki Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. iz Belišća, Poslovna inteligencija d.o.o. iz Zagreba, Press glass d.o.o. iz Jalžabeta, Infobip d.o.o. iz Vodnjana, Elda d.o.o. iz Nove Gradiške, Laddelsberger-Knauf d.o.o. iz Đurđevca te IBM Hrvatska d.o.o.

Od početka primjene zakona odobreno 355 projekata ukupne planirane vrijednosti oko 14,7 milijardi kuna

Poticajna mjera je porezna olakšica

Podsjetimo, Zakon o poticanju ulaganja omogućava postojećim i novoosnovanim trgovačkim društvima korištenje potpora za ulaganje. Temeljem spomenutog zakona, minimalna visina ulaganja za koju se odobravaju poticajne mjere iznosi 150.000 eura, uz uvjet otvaranja najmanje 5 novih radnih mjesta povezanih s investiranjem u razdoblju od tri godine nakon početka ulaganja. Riječ je o trogodišnjem razdoblju realizacije u kojem se priznaju prihvatljivi troškovi. U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i za ulagače izuzetno privlačna poticajna mjera je porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50-100 posto u razdoblju od 10 godina, odnosno do iskorištenja maksimalnog intenziteta potpore. Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do sada su, od početka primjene ovog zakona, dobila 364 poduzetnika, a ukupna planirana vrijednost 355 odobrenih projekata ulaganja iznosi oko 14,7 milijardi kuna, uz planirano otvaranje 12.619 novih radnih mjesta.

Okupljenima su se nakon svečane dodjele potvrda i odluka ukratko predstavile i tri tvrtke dobitnice, Mini caravan servis, Harburg-Freudenberger Belišće te Poslovna inteligencija. Svaki od predstavnika tvrtki naglasio je niz prednosti i povlastica ostvarenih temeljem Zakona o poticanju ulaganja te pohvalio suradnju s djelatnicima Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ministar Horvat najavio je kako su izmjene i dopune Zakona o poticanju ulaganja, upućene u proceduru Vlade Republike Hrvatske. Između ostaloga, izmjene uključuju i aktivaciju do sada neaktivne državne imovine, iskorištavanje njenih maksimalnih kapaciteta te stavljanje iste na korištenje poduzetnicima u svrhu gospodarskog napretka. Svečanu dodjelu zaključio je državni tajnik Antonić pozivom svim okupljenima da se informiraju i aktivno sudjeluju u radu Tematskih inovacijskih vijeća, kao i Nacionalnog inovacijskog vijeća. Riječ je o tijelima osnovanim sa svrhom predlaganja mjera za poboljšanje inovacijskog sustava i donošenja preporuka vezanih za poboljšanje i revidiranje ciljeva i prioriteta inovacijske politike.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.