Bez inovacija gospodarstvo stoji na mjestu

Bez inovacija gospodarstvo stoji na mjestu

“Današnje globalno gospodarstvo je iznimno kompetitivno i ne oprašta onima koji stoje na mjestu. Pogotovo ako smo u nekim dijelovima već u zaostatku. Zato su inovacije, odnosno uspostava kvalitetnoga inovacijskog sustava, apsolutni prioritet svakoga društva koje želi ekonomski napredovati”, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na konferenciji Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje.

„Hrvatski izvoz u posljednjih nekoliko godina raste. No, struktura našega izvoza se slabo mijenja. Već se godinama oslanjamo na utabane puteve, iste proizvode koje plasiramo na ista tržišta. Moramo hrabrije zakoračiti u nove sektore. Pri tome treba pažljivo procijeniti u što nam se vrijedi upuštati i u što ne. Stoga je od iznimne važnosti ovaj strateški projekt za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi. Prvenstveno u dijelu koji se odnosi na privatni sektor“, naglasio je Barbarić.

„Nacionalno inovacijsko vijeće i Inovacijsko vijeće za industriju uz pet tematskih vijeća ima za cilj umrežiti realni sektor s akademskom zajednicom i državom. U pogledu strategije S3 koja je 2014. nametnula određene obveze, pet godina nam je trebalo da je izvučemo iz ladice i krenemo raditi. Toliko smo u ovih pet godina zaostali za onima u usporedbi s kojima želimo biti konkurentni. Ovu inovacijsku mrežu i tematska inovacijska vijeća u udjelu od 70% činit će realni sektor, 20% akademska zajednica i samo 10% administracija. Na raspolaganju nam je 660 milijuna eura. Kako bi se taj novac slio u inovacije i inovativne projekte, priprema mora biti puno bolja nego što je danas,“ poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

„Danas se vodi bitka za pozicioniranje u globaliziranom kompetitivnom svijetu kroz znanje, obrazovanje i inovacije. Mi ćemo se pozicionirati u svijetu ovisno o tome koliko budemo uspješni po znanju i prijenosu toga znanja u gospodarstvo. Akademija ima Vijeće za tehnološki razvoj, no nedostaje sinergija s drugima. To je inače boljka hrvatskoga društva, nemamo sinergiju i kontinuitet,“ rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Aktivnosti tematskih inovacijskih vijeća detaljnije je predstavila Danijela Ćenan, direktorica Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK, pojasnivši kako je osnovni cilj projekta uspostava efikasnoga inovacijskog sustava koji će ukloniti postojeća ograničenja privatnoga sektora i potaknuti daljnje istraživanje i razvoj. „Komisija nam je prigovorila da smo svoju strategiju S3 preširoko definirali, za sljedeće programsko razdoblje moramo se bolje usmjeriti,“ istaknula je Ćenan.

Očekivanja poslovnog sektora od poticaja za istraživanje, razvoj i inovacije te tematskih inovacijskih vijeća prezentirao je Darko Pappo, član Uprave DIV grupe. „Do sada nije postojalo jedinstveno mjesto gdje možemo izravno surađivati s državom i znanstvenom zajednicom, gdje možemo reći što mislimo i što trebamo. Naime, naše poduzeće je vrlo uspješan korisnik bespovratnih sredstava za širenje poslovanja i inovacije i surađuje s fakultetima u Zagrebu i Splitu,“ rekao je Pappo.

Na panel raspravi pod nazivom „Kako poboljšati suradnju poslovnog i znanstvenog sektora?“ Mate Rimac, osnivač i direktor tvrtke Rimac Automobili, osvrnuo se na činjenicu da su Hrvatsku zaobišle tvrtke automobilske industrije. „Razgovarali smo s njima i postoji interes da dođu, no moraju postojati uvjeti. Oni jako dobro znaju zašto idu negdje i nije dovoljno iskazati da će imati podršku kad dođu. Rimac Automobili od toga nemaju ništa, čak stvaramo konkurenciju po pitanju radnika, no mi želimo napraviti što možemo i otvoriti vrata,“ rekao je Rimac.

Konferencija je organizirana u sklopu Strateškoga projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, korisnika projekta Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te partnera projekta Hrvatske gospodarske komore, a uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.