Ukinuta ograničenja u prometu hrvatskih goveda zbog bolesti kvrgave kože

KRAVICA

Na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 11. prosinca 2018. godine, s 28 glasova ZA, donesena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za goveda iz Republike Hrvatske uvedenih nakon početka preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože (BKK) u 2016. godini.

Zbog ubrzanog širenja virusa BKK u zemljama regije koje graniče s Hrvatskom te na osnovi hitnog mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane o pozitivnim učincima preventivnog cijepljenja na sprječavanje širenja bolesti, Republika Hrvatska je 2016. godine počela s preventivnim cijepljenjem goveda. Tijekom 2016. godine cijepljeno je 432 145 goveda, a tijekom 2017. 468 574 grla.

Nakon uspješno provedene dvogodišnje kampanje cijepljenja protiv BKK, na temelju epidemiološke situacije donesena je odluke o prestanku cijepljenja od 1. siječnja 2018. godine, u svrhu vraćanja statusa zemlje slobodne od BKK. Tijekom 2018. godine u RH se provodi sveobuhvatno nadziranje BKK kojim je dokazano da na području RH nema cirkulacije virusa BKK. Na temelju tih rezultata RH je zatražila od Europske komisije ukidanje svih ograničenja u prometu goveda.  Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluka (2016/2008 i 2016/2009) priznala Republici Hrvatskoj slobodni status od BKK. Odluke stupaju na snagu objavom u službenom glasilu EU.

„Hrvatska je prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje epidemije bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Uvjerili smo Europsku komisiju da su naši mljekari zbog toga ostali „kratkih rukava“ i da im treba nadoknaditi štetu, pa je za ublažavanje posljedica provedenog cijepljenja vlasnicima stoke u Hrvatskoj isplaćena odšteta u vrijednosti 43,5 milijuna kuna. Hvala našim poljoprivrednicima na strpljenju i ustrajnosti u proizvodnji.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

 

                                                  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.