Održana Skupština HGK -izglasan financijski i programski plan za 2019.

Održana Skupština HGK -izglasan financijski i programski plan za 2019.

„Gospodarsko ozračje je i dalje pozitivno pa i iduću godinu očekujemo s optimizmom. Iako rastemo, ne možemo biti zadovoljni tempom. Trebaju nam veće stope rasta jer nas konkurencija neće čekati“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na današnjoj 10. sjednici Skupštine HGK.

Poručio je kako je od iznimne je važnosti da sustavno radimo na diversifikaciji našega gospodarstva. „Turizam nam trenutno generira gotovo petinu BDP-a, što je zabrinjavajuće jer je riječ o poprilično volatilnoj industriji. Trebaju nam i druge stabilne branše, jak IT sektor, veća orijentacija na izvoz te više ulaganja u inovacije te istraživanje i razvoj,“ rekao je Burilović.

Izvoz je okarakterizirao kao ključan faktor razvoja gospodarstva jer smo premalo tržište da bismo se oslanjali na uspjeh unutar naših granica. Predsjednik HGK istaknuo je da se HGK ozbiljno okrenula digitalnoj transformaciji te da kroz projekt Digitalna komora planira postati prva potpuno digitalizirana institucija u ovom dijelu Europe. „Time ćemo približiti naše usluge članicama i uštedjeti im vrijeme i novac,“ napomenuo je Burilović.

Na Skupštini HGK izglasan je Financijski plan Hrvatske gospodarske komore za 2019. godinu. Planirani ukupni prihod za 2019. godinu iznosi 250.611.315 HRK, dok su ukupni rashodi za 2019. godinu planirani u iznosu od 250.601.387 HRK. Kao programske aktivnosti u 2019. godini definirani su internacionalizacija hrvatskoga gospodarstva, promocija gospodarstva, digitalizacija, rad udruženja i zajednica kroz zastupanje interesa članica, edukacija, provedba javnih ovlasti, mirno rješavanje sporova i projekti.

Planirane su dvadeset i dvije dolazne delegacije te šesnaest odlaznih delegacija. Organizira se nastup članica na devedeset jednom značajnijem međunarodnom sajmu. U cilju podrške hrvatskim gospodarstvenicima u razvoju međunarodne razmjene i osvajanja inozemnih tržišta, uz dosadašnja predstavništva HGK tijekom 2019. godine planira otvoriti još tri predstavništva, u Beču, Münchenu i Milanu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.