Snažan porast broja izdanih građevinskih dozvola

Snažan porast broja izdanih građevinskih dozvola

Nakon što je od travnja do srpnja ove godine bilježen četveromjesečni kontinuitet pada broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini, u posljednja se tri mjeseca ponovno bilježi rast koji je kulminirao u listopadu bilježeći najviša ovogodišnja ostvarenja. Tako je u listopadu ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježen povratak na dvoznamenkaste stope rasta kod svih glavnih sastavnica, pri čemu je ukupan broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 21,2%, broj dozvola za zgrade za 18,5%, broj dozvola za ostale građevine za 36,5% te broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama za 12,9%. Pritom je u listopadu ove godine ukupno izdano 1017 građevinskih dozvola, što je prvi put nakon prosinca 2009. godine da se u jednome mjesecu izda više od tisuću dozvola. Situacija je znatno optimističnija i kod broja izdanih dozvola za stanove čiji se broj u posljednja dva mjeseca kreće na razini višoj od 1200 dozvola mjesečno pod utjecajem jačanja potražnje za stambenim prostorom u uvjetima gospodarskog rasta, pozitivnih kretanja na tržištu rada, rasta plaća, niskih kamatnih stopa, jačanja turističke aktivnosti i primjene državnih poticajnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Uz to, na  godišnjoj je razini znatno porasla i predviđena vrijednost građevinskih radova sadržana u izdanim građevinskim dozvolama (za 59,6%) uz rast vrijednosti radova na zgradama za 30,7% te za 155,4% kod ostalih građevina. Ohrabruje činjenica što se u posljednja četiri mjeseca bilježi kontinuitet godišnjeg rasta predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama praćen tromjesečnim kontinuitetom rasta broja izdanih građevinskih dozvola za tu namjenu, što upućuje na dinamiziranje investicijskih namjera usmjerenih u infrastrukturne projekte, čiji je nedostatak dosad ograničavao dinamičniji rast ukupne građevinske aktivnosti.

Oživljavanja aktivnosti u niskogradnji

Iako relativno visok, recentni rast investicijskih namjera uspio je tek kompenzirati pad iz drugog kvartala ove godine, pa je sumarno u prvih deset mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, zabilježen skroman rast broja izdanih građevinskih dozvola od 0,7% (rast od 1,9% kod zgrada te pad od 4,9% kod ostalih građevina), uz rast predviđene vrijednosti radova za 12,5% (pad za 5,0% kod zgrada, uz rast za 56,8% kod ostalih građevina). Visok rast predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama sugerira mogućnost oživljavanja aktivnosti u niskogradnji u narednom razdoblju, što će stabilizirati rast ukupne građevinske aktivnosti koji u posljednjih šest mjeseci oscilira na razinama između 3,1% i 10,0% godišnje. Unatoč sada već narasloj bazi, prostor za daljnji rast nije iscrpljen jer je u odnosu na situaciju u pretkriznoj 2008. godini ovogodišnji broj izdanih građevinskih dozvola i dalje 18,0% manji uz 21,4% manju predviđenu vrijednost građevinskih radova te za 44,4% manji broj stanova sadržanih u izdanim građevinskim dozvolama.

Očekujemo da će i ovu godinu u cjelini obilježiti rast broja izdanih građevinskih dozvola, premda usporenijom dinamikom nego prethodne godine. Rast bi se trebao nastaviti u narednoj godini, što potvrđuju i podaci iz HGK-ove ankete rađene u okviru istraživanja Eurochambresa o poslovnim očekivanjima poduzetnika u 2019. godini, prema kojoj 38,8% poduzetnika planira povećati razinu svojih investicija u odnosu na ovu godinu, 46,2% njih zadržat će postojeću razinu investiranja, a tek 15,0% (3,5 postotnih bodova manje nego u anketi prethodne godine) očekuje smanjenje investicijskih ulaganja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.