Heineken Hrvatska veliki ovogodišnji pobjednik nagrade HUP-a za društveno odgovorno poslovanje

Heineken Hrvatska veliki ovogodišnji pobjednik nagrade HUP-a za društveno odgovorno poslovanje

U Kristalnoj dvorani hotela Westin održana je svečana dodjela nagrada Hrvatske udruge poslodavaca tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP). Dodijeljeno je ukupno osam nagrada u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki te u četiri područja: briga za okoliš, briga za zaposlenike, briga za zajednicu te promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca tvrtke. Tvrtka Heineken Hrvatska osvojila je Veliku nagradu HUP-a, a uručili su je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca. Na svečanoj dodjeli sudjelovali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat koji su, uz predstavnike HUP-a, također dodijelili nagrade dobitnicima.

Nagrađivanjem najboljih primjera društveno odgovornog poslovanja, HUP promiče i potiče njihovu sve širu primjenu u Hrvatskoj, kako bi od održivih principa poslovanja koristi imale i tvrtke i zajednice, što je interes svih dionika društva. U sklopu događaja, dodijeljene su i nagrade Sjaj koje dodjeljuju Poslovna inicijativa Dobra Hrvatska, HUP i Global Compact mreža Hrvatska, tvrtkama koje su na digitalnoj platformi istaknule dobre prakse društveno odgovornog poslovanja.

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske uvodno je pozdravila nazočne i istaknula: „Načela poštivanja ljudskih prava, etičnosti u poslovanju i zaštite okoliša ne smiju proći bez odjeka. Nagrade koje će danas biti uručene dio su zahvalnosti koju Hrvatska udruga poslodavaca izražava tvrtkama koje su posebno fokusirane na taj dio poslovanja. Poslodavce koji svojim odgovornim djelovanjem i usvajanjem naprednih standarda značajno doprinose gospodarskom napretku te čine našu Hrvatsku pozitivnijim mjestom za život. Danas nagrađujemo dobru i etičnu Hrvatsku i ove nagrade značit će nov poticaj za daljnji rad svim dobitnicima pri čemu im želim puno uspjeha.“

„Nema uspjeha bez odgovornosti. Odavno su prošla vremena kada tvrtke nisu morale razmišljati o tome kako se odnose prema svojim dionicima i resursima te okolišu – ako je to ikada i bilo moguće. Isto tako bez uspjeha i profita nema odgovornog poslovanja. Mi, poslodavci okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca želimo poticati naše članove da i po pitanju vlastite odgovornosti prema zajednici i svojim dionicima neprestano pomiču granice i podižu svoje ciljeve.“ – izjavila je uvodno Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat također se obratio skupu: „Od današnjeg dana Hrvatska ima instaliran eko inovacijski sustav koji je dio pametne specijalizacije, a u 2019. godini želimo u sustav inovativnih industrija privući 6 milijuna eura strukturnih fondova EU da bismo time podigli indeks industrijske proizvodnje. Republika Hrvatska ima od danas formirano Nacionalno inovacijsko vijeće, a unutar sebe ima formirana i tri savjetodavna vijeća. Njime neće upravljati samo državna uprava, već i privatne tvrtke, istraživačke organizacije te je ukupno u njega uključeno preko 600 dionika.“

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u svom je govoru izjavio: „Slažem se s time da je odgovornost ključ, bez nje nije moguće dugoročno upravljati, a ni utjecati na promjene u održivom razvoju u društvu. Vlada RH je predana tome da potičemo rast društvene odgovornosti, a pitanje održivosti horizontalno je pitanje za sve dužnosnike i ne tiče se samo jednog ministarstva. Pozdravljamo i potičemo napore poslodavaca i civilnog sektora da se u prvi plan stave oni koji rade na promicanju održivog i odgovornog poslovanja. Hrvatska se obvezala biti bolja i usklađenija s ciljevima održivog

razvoja, a taj put je neostvariv bez uspješnih tvrtki te kreativnih i vrijednih pojedinaca. Oni koji promišljaju kako će njihova kompanija ostvariti otisak svojim budućim generacijama, dugoročno ostvaruju bolje rezultate i mi kao Vlada im želimo dati podršku da i dalje rade na boljoj budućnosti za sve.“

Veliku nagradu HUP-a za društveno odgovorno poslovanje tvrtka Heineken Hrvatska osvojila je za tri projekta: Hrvatski ječam za Karlovačko pivo, Zeleno poslovanje kompanije Heineken Hrvatska te Briga o zajednici u kojoj poslujemo. Heineken Hrvatska je 2014. pokrenuo projekt nabave domaćeg pivarskog ječma za svoje najpopularnije pivo – Karlovačko i danas koriste 100 posto hrvatskog ječma u pivu. U 2017. godini smanjili su emisiju CO2 na 6,2 kg/hl, a od kraja 2016. u pivovari u Karlovcu koriste samo zelenu električnu energiju (ZelEn), dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora. U zadnjih devet godina potrošnju vode smanjili su za 40%, a u istom su razdoblju smanjili i količinu nerecikliranog industrijskog otpada za 86%. Heineken Hrvatska uključen je u sponzorstva najvažnijih lokalnih događaja te donacije kroz koje podržavaju projekte i aktivnosti koji doprinose boljoj kvaliteti života u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Projekti se odnose većinom na infrastrukturne radove te uređenje javnih površina za sportske aktivnosti na otvorenom, uređenje zajedničkih prostorija (društvenih domova) ili prostorija udruga/društava koji djeluju u četvrtima, uređenja šetnica/zajedničkih javnih prostora.

U kategoriji velikih tvrtki nagrade su osvojili Ericsson Nikola Tesla za područje brige za zaposlenike; Coca-Cola HBC Hrvatska za područje promicanja društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, Cemex Hrvatska za područje brige za okoliš i HP-Hrvatska pošta za područje brige za zajednicu.

U kategoriji srednje velikih tvrtki nagradu je osvojila Specijalna bolnica sv. Katarina za projekt kliničkog uvođenja farmakogenomskog testa u svakodnevnu praksu, kojemu je cilj značajno smanjiti neučinkovito propisivanje lijekova te povećati učinkovitost zdravstvenog sustava. Bolnica dvanaest puta u godini pruža besplatne analize onim bolesnicima kojima su one nužne, ali financijski nedostupne.

U kategoriji malih tvrtki nagrade su osvojili Sustav javnih bicikala za područje brige za zajednicu i Arosa Grande za područje brige za okoliš.

U sklopu ovogodišnje dodjele nagrade HUP-a za održivo i odgovorno poslovanje, dodijeljene su i nagrade „Sjaj“. U kategoriji velikih tvrtki nagrade su dobili Ina-Industrija nafte i Jadran galenski laboratorij. U kategoriji mikro, malih i srednjih poduzeća dobitnici su Hauska&Partner, Regeneracija i DPD Croatia, a za civilno društvo priznanje je dobila udruga Odraz – Održivi razvoj zajednice. „Uočava se bogata praksa, raznovrsnost pristupa, kreativna rješenja i inovativni alati, a negdje i izuzetno visoka, dnevna učestalost komuniciranja DOP-prakse“ - istaknuo je Goran Tudor, utemeljitelj nagrade i menadžer Poslovne inicijative Dobra Hrvatska.

Osim ovih nagrađenih tvrtki, kao kvalitetne zapažene prakse mogu se istaknuti Zagrebačka banka koja petu godinu zaredom kroz natječaje Moj Zaba Start programa potiče pozitivnu poduzetničku klimu podržavajući inovativne projekte koji zajednici pružaju dodanu vrijednost

i pridonose stabiliziranju i jačanju hrvatskoga gospodarstva, zatim Tele2 koji u suradnji s Reach for Change zakladom promiču društveno poduzetništvo dajući financijsku podršku projektima koji pomažu djeci u ostvarenju boljih prava i životnih uvjeta, Poliklinika Bagatin s Bagatin Akademijom koja za cilj ima razvoj mekih vještina organizacijom brojnih edukacija i seminara iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, Dom za starije osobe Sanatorij Ćorluka svojim projektom integracije azilanata kroz edukaciju i zapošljavanje te IKEA Hrvatska s komunikacijskom kampanjom „Ravnopravnost je bolja za sve“ kojom su javnosti poslali poruke o važnosti rodno ujednačenih organizacija te pružanju jednakih prilika i plaća.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.