Isplaćeno 40 milijuna kuna za kupnju i uzgoj rasplodnih junica

Isplaćeno 40 milijuna kuna za kupnju i uzgoj rasplodnih junica

Za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva ovaj tjedan isplaćeno je 40 milijuna kuna poljoprivrednicima. Za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda isplaćeno je ukupno 20 milijuna kuna, a za potporu za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica od odobrenih 45 milijuna kuna isplaćeno je 20 milijuna kuna, dok će ostatak od 25 milijuna biti isplaćen početkom 2019. godine. 

Novčana sredstva za kupnju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda, dobilo je 669 korisnika od kojih je čak 305 mlađe od 41 godinu. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica. Za nadoknadu gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica odobrena su sredstva za 6.566 korisnika. 

Kroz Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstvapoljoprivrednicima će u tri godine biti isplaćeno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica. Provedbom ovih dviju mjera očekuje se pozitivan utjecaj  na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanja proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka za obnovu stada tijekom 2016. i 2017. godine. 

„Ovo je prvi korak prema oporavku našeg fonda u govedarstvu koji u tri godine želimo značajno povećati potičući kupovinu 6.000 novih grla te uzgoj oko 65.000 junica na domaćim farmama. Već iduće godine ponavljamo mjeru jer znamo da se iz godinama nagomilavanih problema naši stočari bez pomoći države ne mogu sami izvući. Zato smo se odlučili na dugotrajnija rješenja i trogodišnje sufinanciranje oporavka sektora.  Posebno sam ponosan na 305 mladih stočara koji su dobili sredstva za kupnju steonih junica jer to znači da smo mjeru dobro skrojili i da su mladi prepoznali potencijal buduće stočarske proizvodnje u našim ruralnim prostorima. Sve poljoprivredne proizvodnje su nam važne i o svima jednako vodimo brigu, i sve što radimo radimo kako bismo našim poljoprivrednim proizvođačima osigurali pozitivnu poslovnu klimu i učinili našu poljoprivrednu proizvodnju konkurentnom i isplativom, a proizvode vrijednih ruku naših poljoprivrednika prepoznatljivom i cijenjenom robom.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.