Uspješan završetak ovogodišnje protupožarne sezone

Uspješan završetak ovogodišnje protupožarne sezone

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na profesionalnom i predanom angažmanu.

Glavni vatrogasni zapovjednik u četvrtak, 23. rujna 2021. godine donio je Odluku o prijevremenom završetku „Glavnog napora požarne opasnosti“. Time je za ovu sezonu prestao i rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divuljama koji je počeo 21. lipnja. Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na profesionalnom i predanom angažmanu te kazao kako je još jednom potvrđena izvrsna suradnja svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

„Hvala našim pilotima i tehničarima. Uložili ste nadljudske napore gaseći požare diljem Lijepe naše, ali i u inozemstvu. Sigurnost je jedan od važnijih razloga zbog kojih je Hrvatska turistički poželjna destinacija. Zahvaljujući vašem angažmanu svi u Hrvatskoj mogu se osjećati sigurno!“ poručuje ministar obrane.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj kazao je kako je protupožarna sezona po intenzitetu i broju požara bila na razini proteklih sezona. Maksimalni angažman snaga PP NOS-a OS RH ostvaren je na požarištu kod Segeta Gornjeg.

Uz gašenje požara protupožarnim zrakoplovima, provodila su se redovita protupožarna izviđanja zrakoplovima i besposadnim sustavom „Orbiter 3“ koja su uvelike pridonijela brzini reakcije gašenja.

Od početka godine do 23. rujna 2021., zračne snage PP NOS-a OS RH sudjelovale su u gašenju 132 požara i to 46 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 49 u Šibensko-kninskoj, 29 u Zadarskoj, četiri u Dubrovačko-neretvanskoj te po dva u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Tijekom 2021. zaprimljeno je 276 zahtjeva HVZ-a, ostvareno je 5.339 letova i 846.50 sati naleta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.