Ministarstvo: Ukida se jesenski odmor, skraćeni proljetni praznici

Ministarstvo: Ukida se jesenski odmor, skraćeni proljetni praznici

Nastava počinje 9. rujna i završava 13. lipnja 2025., a ne ukida se drugi dio zimskih praznika - odluka je to koju je donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih nakon provedenog javnog savjetovanja. 

Prvi dio zimskog odmora trajat će od 23. prosinca do 6. siječnja, a drugi od 24. do 28. veljače. 

Ukidaju se jesenski praznici, a proljetni se skraćuju na 5 dana i trajat će od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka. 

Uz to, iduća nastavna godina završit će tri dana ranije nego što je isprva najavljeno.

- Škola počinje 6 dana ranije i ostat će praznici u veljači. Škola će i završiti ranije, a taj dio dana osigurali smo na dva mjesta. Ostali smo u jednom relativnom komotnom periodu od 163 dana za maturante, zakonski propis je minimalno 160, i imamo 177 radnih dana za sve ostale, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih.

Time se, napominju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, otvorio prostor za skraćivanje nastavne godine, koja sad traje do 13. lipnja umjesto do 18. lipnja, s time da ljetni odmor počinje 16. lipnja 2025.

Nastavna godina za maturante ima 163 nastavna dana, a za ostale učenike 177.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je u srijedu, u izjavi novinarima nakon dodjele nagrada najboljim maturantima, da ove izmjene odluke o početku nove školske godine 2024./2025. zadovoljavaju više ili manje sve, škole i roditelje, ali u prvom redu učenike, koji onda neće gubiti ništa.

Podsjetio je da su izmjene određene inicijativom dalmatinskih županija, a razlog tomu je aktualna turistička sezona i klimatske promjene.

Fuchs o Preporodu i rastu plaća dužnosnicima: Oni se uvijek bune

"Na javno savjetovanje došao je", kaže, "određen broj komentara koji su ukazivali na neke mogućnosti i, s druge strane, izraženu želju da se pokuša nešto napraviti, a da se ipak praznici u veljači ne ukidaju."

- U tom smislu smo onda presložili ukupni kalendar, škola počinje šest dana ranije, ostaju praznici u veljači i škola će završiti tri dana ranije. Taj dio dana koji je trebalo osigurati, osigurali smo na dva mjesta, s jedne strane u proljetnim praznicima i u jesenskim, gdje smo onda dobili po jedan-dva dana, uzimajući u obzir da postoje subote i nedjelje koji se preklapaju i na taj način je izrađen ovaj kalendar, naglasio je Fuchs.

Istaknuo je da su pritom ostali u "relativno komotnom" razdoblju od 163 dana za maturante, zakonski okvir je 160, za ostale je 170 radnih dana, a u ovom slučaju imamo 177.

Ministar je komentirao sindikat Preporod, koji je ustvrdio da je najavljeni rast plaća dužnosnicima prevelik.

- Sindikat Preporod se uvijek buni, on se buni i kad rastu i kad ne rastu, prema tome, njihova stvar, rekao je.

Na upit je li povećanje plaća od 60 posto primjereno, odgovorio je da se može postaviti pitanje je li primjereno što su plaće u sustavu odgoja i obrazovanja i javnih službi rasle više od 60 posto od trenutka kada su svi sve vrijeme na istim pozicijama "ne znam koliko godina", a sve plaće dužnosnika su cijelo to vrijeme stajale na potpuno istoj razini.

Iako ne zna koliko će im u konačnici plaće rasti, drži da je vrijeme da do rasta dođe.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/nove-odluke-o-pocetku-skolske-godine-11675224

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.