Predsjednik Republike sudjelovao na svečanosti obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja

Predsjednik Republike sudjelovao na svečanosti obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara u povodu Dana Grada i Dana bjelovarskih branitelja. Uoči održavanja svečane sjednice predsjednik Milanović je u Spomen području „Barutana 1991.“položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. 

„Prije dvadeset i devet godina ovdje je jedan čovjek, major jedne vojske koja je bila na izdisaju, donio jednu potpuno suludu odluku. I tu se čovjek mora pitati što mu je ušlo u glavu i koji je to odgoj bio da ga je na tako nešto naveo. Naime, tada je već danima Hrvatska bila u nadiranju i neke od vojarni su pale, tehnika je bila preuzeta. Ova ovdje je jako pomoglo Hrvatskoj u kasnijim operacijama jer nismo imali ništa. Ali ovo se događalo 29.09. u onoj zadnjoj fazi prvog napada. Manje-više je bilo jasno što se događa. To oružje nije prijetilo ni Paračinu, ni Novom Sadu ni Beogradu. Nama je značilo jako puno, njima u stvari jako malo i u takvoj situaciji jedan čovjek odluči lišiti života sebe, građane grada, civile i ovih jedanaest naših momaka, hrvatskih junaka, koji su ovdje poduzeli sve prema pravilima vojničkog djelovanja. Ali od ludila se ne možeš obranit. Od toga nije bilo obrane“, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici. 

Ovo oružje koje su ovdje hrvatski vojnici i branitelji osvojili kasnije je jako pomoglo tome da se Hrvatska oslobodi, da se obrani od prvog napada, rekao je Predsjednik i dodao da su tih dana i tjedana u ovakvim operacijama sudjelovale stotine ili možda koja tisuća momaka diljem Hrvatske. „Ne više od toga. To je ono što stalno nazivam malo dobrih ljudi. Ono što imamo, a što se kalilo, odnosno, ono što se kovalo na samom početku, da bi se na kraju iskovalo '95. godine, to dugujemo malom broju dobrih ljudi. Dragovoljaca, junaka, ljudi koji se nisu štedjeli“, istaknuo je Predsjednik. „I zbog toga smo danas ovdje, jedanaestorice hrvatskih momaka koji su ovdje poginuli jer im nije bilo spasa“, dodao je. 

U obraćanju se predsjednik Milanović osvrnuo i na odnose sa susjedima istaknuvši da želimo dobre odnose, ali da ćemo trideset godina nakon rata morati pokazati malo više dobre vjere i dobre volje u pronalaženju nestalih. „Onih dvije tisuće naših ljudi, sinova i kćeri  kojih nema, za koje ne znamo gdje su. Ja sam svjestan da nakon trideset godina ne možemo znati sve. S Beogradom će se morati razgovarati ozbiljnije. Izmotavanja je dosta. Ovo nije prijetnja, niti imam instrumente da bilo kome prijetim niti mogu bilo koga blokirati. Ovo je naprosto moj stav jer mi vrlo dobro znamo što se događalo, a naivni i bedaci nismo“, istaknuo je Predsjednik. 

 

Čestitajući Bjelovarcima Dan njihovog Grada, predsjednik Milanović rekao je da je Bjelovar grad s kojim je vezan i u koji je još kao dječak i mladić vlakom dolazio iz Zagreba. „Trebalo je puno manje vremena nego danas. Devedesetih godina kada je grad bio umoran, iskopčan, grad industrije i tradicije kao da se malo uspavao. Onda se 2000.  ponovno počeo pokretati na nekim novim osnovama, na privatnoj inicijativi, na talentu i tradicijskim znanjima lokalnih ljudi. Na tradiciji lokalnog, civilnog aktivizma kako u poslu tako i u zajednici. I danas ovo što vidim djeluje odlično. Ono što je ostvareno je rezultat vašeg rada i budite ponosni na to“, zaključio je predsjednik Milanović.

 

 

 

 

 

GLASNOGOVORNIK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.