Ministar Horvat: Podneseno je više od 4.500 zahtjeva za subvencioniranje kuće ili stana

Ministar Horvat: Podneseno je više od 4.500 zahtjeva za subvencioniranje kuće ili stana

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u utorak na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom da će desetak državnih nekretnina u županiji dobiti jedinice lokalne samouprave. „Razgovarali smo o desetak nekretnina na kojima se nalaze ustanove čiji je osnivač županija - to su ljekarne i škole, a ti su prostori i dalje u vlasništvu Republike Hrvatske i nema razloga da se takvi prostori ne stave u potpuno vlasništvo jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. ", rekao je ministar Horvat nakon sastanka sa županom Bobanom. 

Danju se Horvat u Splitu sastaje i s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i načelnicima nekoliko općina Splitsko-dalmatinske županije. Prema njegovim riječima, riječ je o nekretninama koje su "naslijeđe prošlosti" i taj se problem ne može riješiti u jednom danu, a danas su razgovarali o tome što treba učiniti da se to riješi do kraja godine.Također je rekao da će se sa svim županijama u Hrvatskoj riješiti imovinsko-pravne prostorije bivših zaposlenika Ureda državne uprave, koji su danas zaposlenici županija.Ministar Horvat rekao je novinarima da je jučer zatvoren trotjedni natječaj na koji je podneseno više od 4.500 zahtjeva za subvencioniranu izgradnju ili kupnju stana ili kuće."Siguran sam da će velika većina ovih zahtjeva završiti zaključenjem ugovora do kraja ove godine", rekao je.Podsjetio je da je u ožujku s mladim obiteljima potpisano 3.039 ugovora o kupnji ili izgradnji stana, kupnji ili izgradnji obiteljske kuće.

„Trend koji se sada može vidjeti na ovom natječaju jest da centri velikih gradova više nisu toliko zanimljivi za kupnju nekretnina, već da su mlade obitelji počele kupovati nekretnine u ruralnim dijelovima Republike Hrvatske. Poračunska sredstva koja smo iskoristili kako bismo mladim obiteljima omogućili rješavanje stambenog pitanja ", rekao je Horvat.
Na pitanje jesu li započele dodatne izmjene i dopune Zakona o najmu stanova nakon što je Ustavni sud presudio da su prethodni amandmani opteretili stanare, Horvat je potvrdno odgovorio."Počeli smo dorađivati ​​predmetni zakonski prijedlog. Trenutno radimo sa stručnjacima s Pravnog fakulteta u Zagrebu i drugim pravnim stručnjacima koji nam u tome mogu pomoći", rekao je Horvat i dodao da je to "nasljeđe prošlosti" koje je Vlada odlučila riješiti. pa će završni radovi biti gotovi i predstavljeni javnosti do kraja godine.
HINA 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.