Beroš o žalbi liječnika i znanstvenika: Većina njihovih mišljenja i zahtjeva u dogovoru je s Nacionalnim stožerom

Beroš

Nakon današnje sjednice Vlade, medijima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da je 26 znanstvenika zabrinutih širenjem Covid-19, sa svojim preporukama za prevladavanje koronske krize, ipak poslalo ohrabrujuću poruku temeljenu na struci i znanosti, na kojoj se temelje stavovi i preporuke Nacionalnog stožera.

"Trenutno, međutim, šalju ohrabrujuću poruku jedinstvenog stava struke, jer je do sada bilo nekoliko različitih tonova, motiviranih bilo osobnim ili znanstvenim nadmetanjem, koji su bili kontraproduktivni i kontradiktorni i nisu pridonijeli usmjeravanju javnih poruka na građane", rekao je Beros. Vlada. 
Također je naglasio da se odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite temelje na struci i znanosti, pa apel hrvatskih znanstvenika pokazuje da je većina mišljenja i zahtjeva u skladu sa stavovima i preporukama Stožera, dodao je ministar zdravstva.
"Naše jedino polazište je znanost i kad tako gledate, kada oni uklanjaju određene taštine, različita razmišljanja, onda dolazite do zaključka da je većina tih stvari jednoglasno i na tragu zajedničkog razmišljanja, a cilj nam je isti - spriječiti širenje zaraze koronavirusom," je.

Komentirajući izjavu varaždinskog župana Radimira Čačića, koji je najodgovornije nazvao da su lagali, tvrdeći da oštre mjere protiv koronavirusa ne djeluju, Beroš je rekao da je Stožer podržao pooštrene mjere u toj županiji, a jasno je da će smanjenje kontakata smanjiti širenje virusa. 
"Nema disonantnih tonova i sigurno nitko namjerno nije pokazao neučinkovitost mjera. Ne postoji čarobni štapić, prilagođavali smo se iz dana u dan i kad pogledate rezultate u Europi i svijetu, nema velikih odstupanja", rekao je Beros.
Dodao je da Hrvatska još uvijek ima velik broj pacijenata s Covid-19, ali da i dalje postoji stagnacija u rastu pacijenata kojima je potreban respirator.

Ministar Fuchs o internetskoj nastavi
 
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je novu odluku kojom će srednjoškolci prijeći na internetsku nastavu od 14. prosinca do 18. siječnja."Djelujemo prema modelima A, B i C, a postoji kombinacija ako se radi o izolaciji nekoliko klasa. Mislimo da se takav model pokazao uspješnim i dobrim u našoj situaciji. Nemamo vrlo visoku incidenciju među studentima, manje-više je ista kao i na početku, održala je ukupni porast koji se događao u općoj populaciji, ali na puno nižoj razini ", rekao je.Dodao je da neke županije već djeluju po modelu internetske nastave te da bi prvi problem s infekcijom učenika mogao biti u javnom prijevozu.  
"Osam županija već radi na tom modelu, a ostale će raspraviti o njemu i sutra ili prekosutra objaviti hoće li na mrežu ići od 14. prosinca ili zadnja tri dana, ali najvjerojatnije 14.", kaže Fuchs.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.