GMV virtualno: Grafike šest Amora predstavljaju različite vrste ljubavi

gmv
GMV na svom fb profilu predstavlja grafike šest Amora, koje predstavljaju različite vrste ljubavi, a evo što o tome kaže muzejska savjetnica Ljerka Šimunić.
"Seriju od šest puniciranih bakroreza, naknadno koloriranih temperom, s prikazom boga ljubavi Amora u liku krilatog nagog dječaka sa životinjskim simbolima izradio je 1802. godine u Parizu francuski grafičar Pierre Charles Coqueret prema predlošku Michelangela Maestrija.
Grafike nose nazive: Amor Volubile / Amor Lento, Amor Vile / Amor Nobille, Amor Furioso / Amor Poetico i predstavljaju različite vrste ljubavi, koje se obično pojavljuju u paru kao suprotnosti. Likovni prikaz borbe kreposti i mana kroz oprečne parove simbolički je prikaz neprestane borbe koja se odvija u ljudskoj duši između dobra i zla, duha i tijela, a što je posljedica dvojnosti ljudske naravi. Amor, starorimski bog ljubavi, radosti i šale (istovjetan je grčkom bogu Erosu, a poistovjećuje se i sa starorimskim Kupidonom, bogom želje, požude i ljubavi), često je bio prikazivan u helenizmu, a nalazimo ga u renesansi i klasicizmu pod imenom putto. Rani kršćani prihvatili su poganski način za predstavljanje anđela u dječačkom obliku Amora, dok su srednjovjekovni umjetnici predodžbu anđela poistovjetili s likom odrasle božice pobjede Viktorije.
Na svakoj od šest grafika Amor je prikazan kako stoji u kočiji u obliku školjke, bačve ili drvene daske slične splavi koju vuče po jedna životinja, koja simbolizira narav određene vrste ljubavi. Alegorija kočija s Amorom, kao odraz ljudske duše, javlja se kod Platona. Prema njegovu tumačenju kočijaš, koji predstavlja intelekt, upravlja parom krilatih konja, od kojih jedan predstavlja moralni, racionalni impuls ili pozitivan dio strastvene prirode (kao što je pravedan gnjev), dok je drugi alegorija duše iracionalne strasti i pohotljive prirode."
Amor; 22,3 x 30,6 cm; GMV-KPO 2137/1-5
Ljerka Šimunić
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.