Ministar Ćorić najavio da će Vlada tijekom pandemije podržavati poslovni sektor

Ministar Ćorić najavio da će Vlada tijekom pandemije podržavati poslovni sektor

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da će Vlada tijekom cijele pandemije koronavirusa stajati uz poslovni sektor te da su uz postojeće mjere moguće i dodatne inicijative.Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) održali su u srijedu sastanak s ministrom Ćorićem na kojem su razgovarali o mjerama zabrane i ograničavanja gospodarskih aktivnosti koje su trenutno na snazi, kao i pratećim subvencijama. te naknada gospodarstvu i očekivanja u vezi s mjerama i bespovratnim sredstvima kasnije ove i u narednoj godini. 
Ministar gospodarstva rekao je nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za operaciju "Poticanje obrazovanja za srodne obrte na temelju faze naukovanja FAZA II", da su se sljedeći koraci razmatrali u kontekstu činjenice da mjere koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite traju do 21. prosinca. koji se odnose na zamrzavanje aktivnosti u određenim sektorima gospodarstva. Rekao je da će Vlada stajati uz poslovni sektor cijelo vrijeme trajanja pandemije, kako postojećim mjerama, tako i mogućim dodatnim inicijativama. Nakon udruga koje predstavljaju poslodavce, Ćorić je rekao da će sutra biti održan sastanak s predstavnicima glavnih sindikalnih centara.

Hrvatska nema značajniji porast nezaposlenosti tijekom krune krize

Na pitanje kada će biti definirane mjere za prvo tromjesečje sljedeće godine, Ćorić je rekao da će trenutna faza propisanih mjera trajati još jedno vrijeme."Sve dok traje faza A brava sektora, odnosno smanjenje gospodarske aktivnosti zbog smanjenog dohotka, to će dulje trajati mjere pomoći gospodarstvu", rekao je Ćorić, dodajući da je novac za to osiguran u proračunu. Također je ukazao na mogućnost donošenja novih mjera, ali i ukidanja nekih od postojećih ako se epidemiološka situacija popravi. Ponovio je da Hrvatska tijekom cijelog trajanja krize nije zabilježila značajniji porast nezaposlenosti.  
Glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić izjavila je da je zahtjev HUP-a da se sve mjere moraju na vrijeme priopćiti i da se pravila moraju znati unaprijed kako bi poslodavci mogli planirati svoje poslovanje.
"Trgovina robom i proizvodnja ne smije prestati. Pored ovih kratkoročnih mjera, potrebno je nastaviti razmišljati o srednjoročnim, ali i dugoročnim mjerama kako pokrenuti gospodarstvo nakon pandemije", rekao je Tomić.
Dodaje da prvenstveno razmišljaju o strukturnim reformama koje bi mnogi poslodavci voljeli vidjeti ispod bora ove godine.
"HUP je zatražio da se kao socijalni partner uključi u izradu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te da se u narednom razdoblju privatni sektor značajno više uključi u korištenje sredstava EU-a u cilju podizanja ukupne konkurentnosti gospodarstva. sustizanje razvijenijih država članica EU ", zaključio je Tomić. 


Izvor: Hina / Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.