Uršulinkama vraćena zgrada Crvenog križa dio njima uzurpiranog vlasništva

Uršulinkama vraćena zgrada Crvenog križa dio njima uzurpiranog vlasništva

U srijedu su glavarica Uršulinskog samostana č. s. Suzana Crnčec i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok potpisali ugovor kojim se zgrada u Vrazovoj ulici daruje Uršulinskom samostanu.

U nazočnosti č.s. Ankice Dumbović, ravnateljice Katoličke osnovne škole, glavarica Uršulinskog samostana zahvalila je svima, posebice članovima Gradskog vijeća koji su svojom odlukom omogućili darovanje te vrijedne nekretnine. Podsjetila je na bogatu povijest samostana od dolaska sestara uršulinki u Varaždin 1703. godine te na njihovu veliku ulogu odgoju i obrazovanju mnogih generacija Varaždinaca. Sjetila se i ukidanja njihove škole i oduzimanja nekretnine, zgrade koja se sada vraća u njihovo vlasništvo. Dodala je da će zgrada biti korištena u svrhu odvijanja kvalitetne nastave te će u njima biti uređeni kabineti za biologiju, kemiju i fiziku te prostori za nastavku likovnog i tehničkog odgoja.

Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok  je prije potpisa ugovora je primijetio da zgrada organski pripada samostanu te dodao: Nažalost, 1945. godine dio dvorišta je oduzet časnim sestrama. Mi sada ispravljamo povijesnu nepravdu. U ovom trenutku časne sestre vode vrtić sa 65 djece i osnovnu školu koju pohađa 160 učenika. To je jedan pravi mali pedagoški pogon, pedagoški kompleks kakvog malo tko ima u Hrvatskoj. – rekao je gradonačelnik naglasivši njihovu ulogu u obrazovanju mnogih generacija djevojčica. Crveni križ smo preselili na novu, bolju lokaciju a Uršulinskom samostanu vraćamo ono što im pripada te se nadam da će i dalje vrijedno odgajati generacije Varaždinaca – zaključio je gradonačelnik.

Kuća s pripadajućom česticom ima 116 metara kvadratnih a njena vrijednost procijenjena je na 363 tisuće kuna.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.