Marić: Isplata naknade za fiksne troškove započet će u utorak

Marić: Isplata naknade za fiksne troškove započet će u utorak

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je da će u utorak, 2. veljače, započeti isplata naknade za fiksne troškove poduzetnicima čiji je rad obustavljen odlukom Stožera civilne zaštite i pozvao poduzetnike da se prijave za mjeru . Prema podacima koje je iznio, od jutros je podneseno 1.608 zahtjeva za naknadu fiksnih troškova, od kojih je 888 ili 55 posto već obrađeno. "Sljedeći tjedan, u utorak, 2. veljače, započet će prva plaćanja", rekao je Marić u izjavi novinarima na marginama četvrte porezne konferencije "Porezna politika u postpandemijskom razdoblju", koju je zajednički organizirao Ekonomski fakultet u Zagrebu i Deloitte Hrvatska.
Napomenuvši da su očekivali puno više prijava poduzetnika za mjeru naknade fiksnih troškova, ministar financija pozvao ih je da se tom mjerom koriste, prijave putem eTax sustava ili korištenjem usluga Porezne uprave "Pišite nam ". 
"Porezna uprava obrađivat će te zahtjeve u najkraćem mogućem roku. Od utorka, kada isplata započinje dva puta tjedno, isplata će se vršiti putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ)", rekao je.
Inače, pravo na povrat svih ili dijela fiksnih troškova imaju poduzetnici čiji je rad obustavljen odlukom Stožera civilne zaštite i čiji su prihodi veći od 60 posto, dok oni s padom dohotka od 60 do 90 posto jesu pravo na naknadu proporcionalnu padu dohotka. onima s padom prihoda većim od 90 posto fiksni troškovi u cijelosti se nadoknađuju. 

Isplate fiksnih troškova koje započinju sljedeći tjedan odnose se na prosinac prošle godine, jer su porezni obveznici od 20. siječnja mogli dobiti podatke o računima i padu prometa, a Marić je najavio da će Porezna uprava proći do kraja ovog vikenda i do kraj siječnja nova uputa. Napominje da je posljednjih dana bilo mnogo apela različitih skupina, udruga i pojedinaca u vezi s uputama za uporabu ove mjere, a ti se prijedlozi razmatraju. Naime, uputa o ovoj mjeri u nadležnosti je Porezne uprave, a može se izdati do kraja ovog vikenda, odnosno do kraja siječnja."Očito će biti malo potrebe za uvođenjem nekih korekcija za siječanj", rekao je Marić, napominjući da pravila vrijede za prosinac, jer se ne mogu mijenjati retroaktivno, a nova uputa bit će za siječanj.
Podsjetio je da su mjere za pokrivanje obustave određenih objekata već naložene i da će se mjera za pokrivanje fiksnih troškova nastaviti, danas će biti održan sastanak s predstavnicima pojedinih udruga i Marić se nadao da će se naći dobro rješenje.

Žalbe i zahtjevi ugostitelja ne zanemaruju se

Upitan o zahtjevima poduzetnika za izdašnijom vladinom pomoći zbog koronarne krize i nekim najavama i otvaranjima, poput nekih kafića i teretana, unatoč produljenju zabrane, Marić je rekao da se apeli i zahtjevi ugostitelja ne zanemaruju. 
"Bez obzira koliko su mjere izdašne, zahtjeva je još više. Od ožujka, kada smo započeli mjere, novac poreznih obveznika usmjerava se izravno u očuvanje radnih mjesta, odgađanje, opraštanje poreznih obveza, pokrivanje fiksnih troškova. Sve što radite, uvijek je ljudsko i opravdano. tražiti još više ", rekao je.
No, napominje i da su ove godine ograničenja puno veća nego lani, da su određena sredstva osigurana u proračunu, ali primarni izvor ove će godine biti europski fondovi, ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije. "To je glavni izazov - reagirati adekvatno, pravodobno, ali ne zanemarujući sve izazove koji su pred nama", rekao je. Na pitanje o nekim najavama neposluha kada su mjere zatvora u pitanju, Marić je odgovorio da nikome ne oduzima pravo na izražavanje zadovoljstva ili nezadovoljstva, ali se nada u okviru pozitivnih propisa Hrvatske.Smatra i da se država pokazala u mjerama. 
"Naša je odgovornost da od prvog do zadnjeg dana možemo očekivati ​​ulazak u posljednje faze ove krize, da ne pogriješimo u koracima, da zadržimo sve što smo održali u posljednje vrijeme", rekao je. 
Izazovi i dalje postoje,

prati se situacija u drugim zemljama . Ponovio je da izazovi i dalje postoje, da se prati situacija u drugim zemljama, a nakon relativno boljih i povoljnijih brojki u Hrvatskoj, jučer se pojavilo blago ublažavanje mjera u narednim tjednima stvoriti prostor i za dodatne mjere. 
Na pitanje može li se pitanje imovinskih i dohodovnih nejednakosti bolje regulirati, ministar financija odgovorio je na podatke o rezultatima - od 2016. do 2020. godine pokrenuto je i obrađeno ukupno 313 rješenja, s imovinskim razlikama i poreznom obvezom 176 milijuna kuna, do sada prikupljenih 35 milijuna, ostatak prolazi kroz razne oblike ovrhe i sjedenja na imovini Porezne uprave i Republike Hrvatske. 
Podsjetio je i da je postupak u tim slučajevima propisan zakonom, da je od početka ove godine stopa kojom se oporezuje taj nesrazmjer povećana sa 54 na ukupno 60 posto (veća stopa poreza na dohodak za 30 posto dva puta dvije ) i da je to vrlo složen proces.„Od 2010. godine broj odluka koje su manje-više na istoj razini godišnje, ali utvrđena porezna obveza je znatno veći - prosjek od 2010. do 2015. godine bio je oko 130-150 tisuća kuna porezne obveze, a sada je 1,3 milijuna prema samoj odluci ", navodi ministar financija.Upitan o najavljenom glasanju u Hrvatskom saboru o Mostovu prijedlogu izmjena zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i prijedlogu ukidanja obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Marić je podsjetio da se Vlada na to očitovala i da će glasanje biti viđen. Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar financija najoštrije je osudio nedavno bacanje bombe na radnike HEP-a u Pakracu. 


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.