Plenković: Između pomoći nesretnim sugrađanima i strateških dokumenata, oporba je opet odabrala malu dobit

plenković

Na konferenciji za novinare održanoj u petak premijer Andrej Plenković naglasio je da udružena oporba izazivanjem današnje kvazi krize nije uspjela donijeti Zakon o obnovi, ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i Nacionalnoj strategiji razvoja, okrenuvši leđa svim pogođenim ljudima u potresu - pogođena područja i strateški dokumenti. glasajte uskoro.

Plenković je komentirao današnje otvaranje LNG terminala na Krku, izrazivši zadovoljstvo realizacijom ovog dugo željenog projekta, kao povijesnog trenutka koji mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe.
"Sad imamo diverzificiranu opskrbu plinom, projekt koji podržavaju mnogi naši susjedi i partneri, a koji definitivno mijenja ulogu Hrvatske u europskoj i međunarodnoj energetskoj politici," rekao je u uvodu. 
Potom je postupak oporbe ocijenio potezom bez presedana koji je prekinuo kvorum u Saboru zbog neglasavanja o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori i rekao da je većina stabilna.
"Oporba je napustila Sabor i tako spriječila glasanje o izmjeni Zakona o obnovi, koja nije izglasana jer nije bilo 76 zastupnika i time poslala poruku svim našim ljudima u Banovini, Karlovcu, Zagrebačkoj županiji, Zagrebu, koji nije dobio pravni okvir Vlada je predložila o čemu se raspravljalo u Hrvatskom saboru i uključivala sveobuhvatnu potporu onima kojima je to potrebno. "
"Oporba također danas nije uspjela glasati za Ekskluzivni gospodarski pojas, važan za zaštitu Jadrana, dugo očekivanu političku inicijativu o kojoj će uskoro glasati naša parlamentarna većina."
Također je naglasio da nisu uspjeli izglasati Nacionalnu razvojnu strategiju, strateški dokument za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina u vrijeme kada jedan od članova parlamentarne većine zbog Covidovog zdravlja nije mogao prisustvovati parlamentu i održati kvorum. 
 
To nema nikakve veze s demokracijom, pristojnošću ili kulturom - to je presedan
 
"Danas smo u hrvatskoj političkoj kulturi vidjeli potez bez presedana u radu Hrvatskog sabora, potez koji nema nikakve veze s demokracijom, pristojnošću i kulturom. Vidjeli smo potez koji ima samo jedan cilj - destabilizaciju političke scene, stvarajući kvazikrizu i proglašavajući male stranke, neke su dobile priliku da prvi put budu u Saboru.  
"To je ujedinjena oporba, od ljevice, krajnje ljevice, do krajnje desnice, Mosta ili Domovinskog pokreta i malih pod-varijanti. Pokazali su neviđenu sinergiju, istu onu koju su imali na predsjedničkim izborima prošle godine. Tri dokumente, bez ikakvih moralnih skrupula, u situaciji kada je jedan predstavnik u bolnici ", rekao je Plenković.
 
Imali smo otvorenu raspravu, većina ih je stabilna
 
"Svi klubovi i naši partneri izrazili su snažnu potporu parlamentarnoj većini," rekao je. Dodao je da - iako su neki od partnera vrlo liberalni i nemaju isti stav kao drugi članovi kada je u pitanju Hrvatska gospodarska komora - postoji konsenzus. Istaknuo je da glasanje o ukidanju članarine u okviru Hrvatske gospodarske komore nije zakazano za danas, jer nisu bili ispunjeni uvjeti, s obzirom na to da je većina rekla da želi predložiti zaključak koji bi bio protuprijedlog protivljenje. Optužio je oporbu za "nezrelo, neodgovorno i političko ponašanje" i rekao da ne žele pomoći ubijenima u potresu. 
Na novinarsko pitanje objasnio je svoju poruku da je neće zaboraviti, rekavši da to nije prijetnja, već kvalifikacija koja se mora uzeti u obzir u političkom diskursu. 
"Da su većina i da je jedan zastupnik bolestan, ja kao čelnik HDZ-a nikada, ali nikada ne bih srušio kvorum. To su učinili od srca i još uvijek su sretni i demagoški žele pokazati da većina nije tamo, oni lažu. Da, trebate pomoć sutra, nisam siguran da bi vam je dali. Razumijete li s kim imamo posla? S nemoralnim ljudima. Nisko je, prljavo ... ", komentirao je Plenković. 
Pozvao ih je i da ne "prstima" RH prima 24 milijarde eura iz EU fondova, a povodom rasprave o Nacionalnoj strategiji razvoja rekao je da je saslušao paušalne tvrdnje, "a oni su podnijeli nula amandmana taj dokument ". "To je doprinos oporbe", dodao je.
 
Trebamo li onda ukinuti HTZ, HOK, HGK, Crveni Križ i prestati plaćati porez? Te inicijative sigurno nećemo podržati
 
Izjavio je da je dosljedna samo destabilizacija oporbe i upitao hoće li se ukinuti HTZ, HOK, HGK, Crveni Križ i zaustaviti porezi. "Sigurno nećemo podržati ove inicijative", dodao je. Što se tiče vladinih koalicijskih partnera, sumnja, kaže, da bi podržali bilo što iz oporbe s obzirom na ovu vrstu oporbe. Nazvao je tvrdnje oporbe da je problem u vladinom koalicijskom partneru HSLS-u jer je "činjenica da danas nije izglasan zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori". Upitan hoće li tražiti od Hrvatske gospodarske komore kao premijera da djeluje bolje, odgovorio je da bi komora trebala više raditi, ali i sve institucije. "Bit će ovakvih situacija, većina ih je jaka, ako postoje neke teme, naći ćemo kompromis. Nije naša situacija da branimo status quo, ali ne slažemo se da je netko zbog demagogije i populizma i prepisujući tuđe ideje "Kratkovidnost služi samo zlonamjernom političkom marketingu", rekao je.
 
Trebali bi se zarumeniti zbog Banovine
 
Premijer je rekao i da ga je obavijestio ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, te da je Hrvatska gospodarska komora tri puta smanjila članarinu i 300 ljudi manje. "Možemo zaboraviti Strossmayerovu ostavštinu, smjesta ih smjestiti u Ministarstvo gospodarstva", komentirao je. 
Upitan o odnosu Darija Hrebaka i HSLS-a prema obveznoj članarini u Hrvatskoj gospodarskoj komori, premijer je uputio novinare da pitaju Hrebaka. "Hrebak bi trebao sam tumačiti svoj stav, ali i on i HNS, i reformisti i manjine slažu se s onim što vam kažem", rekao je premijer.Na pitanje smatra li da je to razlog za strah od oporbe, odgovorio je protupitanjem: "Koga bih se trebao bojati, ovaj tim?"
Oni bi se, kaže, trebali sramiti. "Trebali bismo danima rumeniti kako bismo ljudima na Banovini objasnili zašto nisu donijeli zakon, objasnili ribarima zašto IGP nije usvojen. Trebam li se bojati destruktiva, koalicije koja je bila jasna kao dan za vrijeme predsjedničkih izbora? "pitao je. 
Upitan o "aferi" s tim što će računati Žarka Tušeka, Plenković je odgovorio da nije na njemu da kvalificira sadržaj jer konačne kvalifikacije donosi netko drugi. 
Također je rekao da Domovinski pokret ne prati s nekim posebnim zanimanjem, pa ne može komentirati njihove izjave. 
"Pokret je stvoren oko Miroslava Škore za svrgavanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i imenovanje Zorana Milanovića, to je jedino značenje", komentirao je.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.