Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio dopis Državnom sudbenom vijeću

Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio dopis Državnom sudbenom vijeću

Budući da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, brine za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, te u tom kontekstu želi osigurati uvjete za bolje i učinkovitije djelovanje sudbene vlasti, ali i osigurati nesmetano djelovanje Državnog izbornog povjerenstva, Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio je danas, 25. ožujka, 2021. godine, dopis Državnom sudbenom vijeću u kojemu ga obavještava kako Predsjednik Republike neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednog od prijavljenih kandidata i predlaže Državnom sudbenom vijeću žurno ponavljanje javnog poziva.

 Dopis koji je Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio Državnom sudbenom vijeću dostavljamo u nastavku i prilogu priopćenja:

 Poštovani gospodine predsjedniče Državnog sudbenog vijeća,

 

dopisom od 18. veljače 2021. godine dostavili ste Predsjedniku Republike „prijave kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća“.

 Po uputi i ovlaštenju Predsjednika Republike, obavještavam Vas o sljedećem:

  1. Predsjednik Republike, kao što je to i javno priopćio u više navrata, neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednu od osoba čije ste prijave dostavili svojim dopisom od 18. veljače 2021. godine.

 Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa Državno sudbeno vijeće, ni na koji način ne uređuje komunikaciju Predsjednika Republike s Državnim sudbenim vijećem. Štoviše, Zakon o sudovima ne uređuje ni situaciju u kojoj Predsjednik Republike ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva.

 Stavak 2. članka 94. Ustava Republike obvezuje Predsjednika Republike da se brine „za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti“. Stoga, želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, Predsjednik Republike predlaže Državnom sudbenom vijeću:

 a) žurno ponoviti javni poziv osobama koje bi željele obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda,

  1. b) skratiti vrijeme trajanja poziva na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

 Ovim dopisom Predsjednik Republike nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i Zakonom određenu nadležnost Državnog sudbenog vijeća. Predsjednik Republike želi, u neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda.

 

S poštovanjem,

  1. sc. Orsat Miljenić

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske“

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.