Premijer: Do 30. lipnja u Hrvatsku će svaki tjedan stizati između 200.000 i 350.000 doza cjepiva

Premijer: Do 30. lipnja u Hrvatsku će svaki tjedan stizati između 200.000 i 350.000 doza cjepiva

Premijer Plenković istaknuo je u utorak da smo svjedoci prekretnica u isporuci cjepiva u Hrvatsku, s obzirom na to da će od danas do 30. lipnja svaki tjedan stizati između 200.000 i 350.000 doza. Još je jednom apelirao na sve građane da se cijepe, rekavši da je cijepljenje dobro i korisno te da su koristi daleko veće od rizika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas u obilježavanju Dana vatrogastva i primopredaji vatrogasnih vozila u utorak u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu te primopredaji 90 vatrogasnih vozila vrijednih oko 55 milijuna kuna vatrogasnim postrojbama. I njihovoj žrtvi a solidarnost je ono na čemu bismo trebali biti zahvalni svaki dan.  
Čestitajući 145. obljetnicu Hrvatske vatrogasne zajednice, naglasio je da je nabavljeno 75 kombija i 15 interventnih vatrogasnih vozila. Rezultat je to Sporazuma o provedbi aktivnosti na opremanju i osposobljavanju vatrogasnih postrojbi iz 2019. godine Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice.  
Riječ je o projektu modernizacije ukupne vrijednosti 256 milijuna kuna, od čega se 217 milijuna kuna ulaže iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna sredstvima od naknade za korištenje javnih funkcija šuma. 
"Danas s ponosom ističemo povijesnu tradiciju organiziranog hrvatskog vatrogastva", rekao je premijer. 
Naglasio je da se radi o vrijednim ljudima koji su dali velik doprinos, ne samo zaštiti od požara, već su svojim društvenim aktivnostima i ugledom pomagali gradovima i općinama gdje god su bili angažirani, te dodao da sustav vatrogastva započinje kvalitetnim vodstvom i profesionalnim i humanitarne aktivnosti 1.900 dobrovoljnih vatrogasnih društava, javnih i profesionalnih vatrogasnih društava koja se sastoje od 150.000 članova.
 
Nova vozila vrijedna 55 milijuna kuna potvrda politike jačanja vatrogasnih postrojbi
 
Premijer Plenković podsjetio je da je Vlada u cilju daljnjeg jačanja vatrogastva donijela novi Zakon o vatrogastvu, podigla Hrvatsku vatrogasnu zajednicu na razinu središnjeg državnog ureda, povećala izdvajanja iz državni proračun iznosi gotovo 400 milijuna kuna, a podignuta je interoperabilnost vatrogasaca s ostalim komponentama domovinske sigurnosti i civilne zaštite. "Današnja primopredaja vozila ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna potvrđuje stalnu politiku naše Vlade da našim vatrogascima pruži nove, moderne alate za njihov rad", rekao je podsjetivši da je Vlada do sada osigurala više od 400 novih vozila u svoj mandat.javna i dobrovoljna vatrogasna društva. 
Istaknuo je da će se ovakav vid suradnje nastaviti i u budućnosti te rekao da je doprinos vatrogasaca hrvatskom društvu uistinu nemjerljiv, a njihova predanost i solidarnost ono su na čemu trebamo biti zahvalni svakog dana. 
 
Pojačani napori na ubrzavanju procesa cijepljenja
 Govoreći o drugim aktualnim temama, premijer Plenković rekao je da je danas održao video sastanak sa županima i čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo vezan uz postupak cijepljenja protiv Covid 19. "Ovog vikenda svjedoci smo prekretnica u pogledu cjepiva isporučenih od različitih proizvođača u Hrvatsku. Ovo je razdoblje kada ćemo imati najmanje 200 000 doza tjedno, a od sljedećeg tjedna ta će brojka biti i preko 300 000", rekao je. Do lipnja 30 i dalje daju doze između 200 i 350 tisuća doza tjedno.
 Premijer je rekao da je cilj današnjeg sastanka intenziviranje napora Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te svih županijskih zavoda i primarne zdravstvene zaštite kako bi se ubrzao postupak cijepljenja građana. 
Dodao je da su županima i pročelnicima županijskih zavoda objasnili koliko će točno cjepiva dobiti svaka županija i zatražili da strukturiraju postupak cijepljenja.
 
Cijepljenje je dobro i korisno, koristi su daleko veće od mogućih rizika
 
Naglasio je da će od danas do 30. lipnja biti dostupno dva milijuna novih doza cjepiva, čime se stvaraju preduvjeti za sve građane koji žele cijepiti. Sada su odgovornost i župana i županijskih zavoda za javno zdravstvo i sustava primarne zdravstvene zaštite da osiguraju da građani dobiju cjepivo koje im je trenutno presudno, dodao je. 
"Cijepljenje je dobro, korisno, a dobrobiti su daleko veće od rizika i još jednom, u ime cijele Vlade i svih stručnjaka koji su sudjelovali na današnjem sastanku, apeliram na sve građane da iskoriste ovu priliku i cijepe se", rekao je.  Najavio je da se intenzivira postupak cijepljenja turističkih djelatnika, kako bismo uoči sezone posjetiteljima poslali poruku da je Hrvatska sigurna zemlja. 
Rekao je da je stručna procjena epidemiologa da će od 3,3 milijuna odraslih osoba oko 2,2 ili 2,3 milijuna ljudi poželjeti cijepiti se, a najavio je i da će se cijepljenju pridružiti poznate osobe iz svijeta kulture i sporta. 
"Moja poruka je da nema dileme. Trebali bismo se cijepiti što prije i vjerujem da će to učiniti velika većina naših sugrađana", rekao je premijer Plenković.
 
Oporba nije posebno kreativna, oni manje-više prepisuju različite portale
 
Upitan o inicijativi oporbe za opoziv ministra zdravstva Berosa, premijer Plenković rekao je da prijedlog još nije vidio, ali da će Vlada na njega odgovoriti u zakonskom roku i rekao da je to uvijek isto kopiranje novinskih članaka.   
"Još nisam vidio taj papir. Kad ga pogledamo, čitat ćemo ga. Koliko sam čuo, to je više-manje uvijek u istom stilu, kopiranje različitih portala, novinskih članaka. Oporba nije posebno kreativna, pogotovo SDP, oni kopiraju ono što mediji pišu već četiri godine. Vlada će se očitovati u zakonskom roku, a nakon toga vidjet ćemo kada je najprikladnije vrijeme za održavanje ove rasprave ", rekao je.
Povodom javnog poziva za izbor čelnika Vrhovnog suda, premijer je rekao da ne vidi programe kandidata. "Pričekajmo da vidimo postupak", rekao je.
 
Budući da Milanović nije uklonio sporni spomenik u Borovu, mi ćemo to riješiti, a
 
premijer Plenković ponovio je da je uvjeren da je Milanović uklonio sporni spomenik. "Budući da nije, to će učiniti netko drugi, kao i većinu stvari koje su nam mnogi oporučili da riješimo, mi ćemo to i riješiti", rekao je.  Upitan kada će se sastati s predsjednikom Republike, odgovorio je: „Kad se steknu preduvjeti. Još nisu nabavljeni. "  U povodu incidenta u Borovu, podsjetio je da je Vlada jasno osudila taj čin. 
"Većina ovih počinitelja ovog skandaloznog čina, moram to ponoviti - skandalozan je i nedopustiv, kasnije je priveden. Policija je postupila u skladu sa zakonom. Što se tiče ove imputacije da je policija moja ili tuđa , Ponovit ću još jednom niti su vatrogasci "Netko osobno, ni vojska nije nečija osobnost, ni policija nečija osobnost. Ako je to bio slučaj u vrijeme dok je Milanović bio premijer, pa je smatrao da je policija njegova onda je to ozbiljan problem ", rekao je. vrlo je važno da javnost razumije kako netko doživljava određene institucije hrvatske države.

PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.