Tomaševićev prvi radni dan: Troškovi napucani pred izbore, plaće nisu upitne

Tomaševićev prvi radni dan: Troškovi napucani pred izbore, plaće nisu upitne

Novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića danas čekaju sastanci s 27 pročelnika gradskih ureda te s predstavnicima drugih stranaka koje imaju mandate u Gradskoj skupštini. S konstituiranjem većine vjerojatno neće biti problema, no moglo bi biti s gradskim financijama.

- Najviše se sada moramo baviti financijskom situacijom, najveći dio energije ide na to. Dolazili smo svi troje i za vikend u Gradsku upravu. Zapravo, situacija nije dobra jer je ona posljedica tri godine financijske neodgovornosti prošle vlasti. 2019. je završila s gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga, čista financijska neodgovornost, 2020. s gubitkom samo 90 milijuna kuna, no kad se gleda i covid pozajmica Vlade i odgođena potraživanja od strane ZET-a, Holdinga i Voda, onda je taj gubitak puno veći i to je financijska neodgovornost jer nije došlo do rebalansa kad je trebalo. I treća godina nedgovornosti je ova, 2021. godina, koja je balansirana, napucani su troškovi zbog predizborne godine, a da je balansirana prodajom velikih zemljišta Paromlin Zagrepčanka, Gredelj koje nitko nije ni očekivao da će se prodati, kazao je Tomašević na ulazu u Gradsku upravu.

- Mi smo rekli da to ne planiramo raditi, nije to planirala ni prošla vlast. Išla je svjesno raditi financijsku rupu u 2021. Sad imamo kombinaciju te tri stvari. Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i mjesečnoj razni, revidirati plan javne nabave da se ono što nije ključno odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak oko 305 milijuna kuna, dodao je.

Tomašević je kazao da rebalans ovisi o obvezama i odgodi naplata.

- Situacija je složena, ali postoje rješenja. Zato sada analiziramo novčane tokove na kratkoročnoj razini, ali isto tako gledamo što sve možemo odmah rezati. Vidjeli ste da krećemo i s voznim parkom. Prvo krećemo od sebe, uprave, dat ćemo sve da stabiliziramo financije. Moramo gledati sve varijable, rekao je.

Rekao je kako će im trebati vanjski stručnjaci koji će analizirati gradske financije. Upitan hoće li surađivati s Kojićem, Tomašević je rekao kako se ne bi sada bavio pojedinačnim rješenjima.

- Kada dugogodišnji čovjek za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je financijska situacija loša i da nam ne bi bio u koži, onda je vrlo jasno čija je to odgovornost i što smo naslijedili. Bez obzira na to, optimističan sam i vjerujem da ćemo to stabilizirati u najkraćem roku, rekao je Tomašević.

Naglasio je da će biti za plaće te da, što se tiče Gradske skupštine, razgovori sa SDP-om idu dobro.

Jozić: Grad uopće nije puno zadužen

- Nismo još dobili termin, nismo dobili poziv, rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, upitana o sastanku s Tomaševićem.

Na pitanje smatra li da dosadašnji pročelnici trebaju sami odstupiti, rekla je kako misli da je glupo to od ikoga tražiti.

- Ja sam rekla da ću odstupiti sama, ali tražiti to od ljudi koji su došli putem natječaja nema smisla, jer svi budući koji dođu trebali bi doći putem natječaja, rekla je Jozić.

Kazala je kako s novim gradonačelnikom nije još stigla razgovarati otkako je izabran na dužnost.

- Trebamo biti svjesni da je grad pretrpio dva potresa, da smo godinu i pol u pandemiji, teško stanje proračuna jednako je kao bilo kojeg gradskog pa i državnog proračuna. Ne treba od toga puhati balon. Već se preko 10 godina govori o teškom stanju pa smo uvijek upravljali financijama, isporučivali smo javne usluge kvalitetno i dobro. Sve je to rješivo. Imali smo krizu 2008. i 2009., borili smo se s njom, izašli smo iz nje. Ovo je također kriza, tek sada ćemo osjetiti posljedice umanjenih gospodarskih aktivnosti iz bivšeg perioda, ali sve je to rješivo. 

Dodaje da ne razumije zašto je Tomašević zaključak da je loša financijska situacija posljedica financijske neodgovornosti prošle vlasti u posljednje tri godine.

- Grad uopće nije puno zadužen. Često se govori o proračunu od 14 milijardi, ne treba to tako gledati jer su tu uključeni proračunski korisnici, to nije novac kojim upravlja Gradska uprava. Kad pogledamo ovaj dug, on nije u visini jednog proračuna. Kad radite velike investicije, naravno da ih radite iz dugoročnih izvora. Grad Zagreba nema velike dugove, pogotovo što se tiče kreditne zaduženosti. Imamo probleme s likvidnošću, ali to je rješivo, nije ni prvi ni zadnji put. Ne vidim ja nekakve probleme i mislim da ne treba od toga praviti problem nego sjesti i raditi, rekla je.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/tomasevic-na-sastanku-s-procelnicima-i-predstavnicima-drugih-stankama-2019650

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.