Predsjednik Milanović sudjelovao na polaganju prisege dragovoljnih ročnika u Požegi

Predsjednik Milanović sudjelovao na polaganju prisege dragovoljnih ročnika u Požegi

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na polaganju prisege 31. naraštaja ročnica i ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, njih 191, u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi.

 U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović ročnicama i ročnicima čestitao je na položenoj  prisezi i izrazio zadovoljstvo zbog procesa popunjavanja vojske ljudima koji žele biti u vojsci.

 „To nije mala odluka, to je velika odluka i to je teži put. U životu je puno toga stvar izbora, nije sve. Hrvatski put, put naše države, našeg identiteta, našeg stvaranja, nastajanja, uzdizanja, posrtanja, polijetanja je bio teži put u usporedbi sa skoro svim nacijama koje danas čine Europu, to je činjenica. Naš put je bio u glavnini čist, ispravan i uspravan“, rekao je predsjednik Milanović.  Dodao je da zbog toga, što je naš put bio teži, ne smijemo izaći obeshrabreni nego potaknuti, jaki s vjerom u danas i sa sigurnošću da će sutra biti bolje.

 „Položili ste prisegu na Hrvatski Ustav, to je temelj društvenog dogovora ljudi koji žive u Hrvatskoj. U prisezi su posebno istaknute dvije vrijednosti koje vama ostaju u nasljeđe - sloboda i jednakost. Bez slobode nema čovjeka i sve počinje od sloboda i prava. Ali s druge strane i zajednica kojoj duguješ jer ti je ona omogućila okvir, dala ti je poticaj i mogućnost da se kreiraš i unaprjeđuješ, da budeš bolji čovjek. Jednakost je jednako tako jako važna stvar i nije slučajno bila sadržana u prvim deklaracijama prava čovjeka u onom što je ustvari u mnogo čemu temelj modernog svijeta u kojem živimo i Europe kojoj pripadamo. Međutim postoje i hijerarhija i odgovornost posebice u vojsci.  Svako moderno društvo, demokratsko i zdravo društvo počiva na principima jednakosti. Jednakost i sloboda, to ćete pronositi svijetom tamo gdje budete išli. Budite domovini vjerni, budite zdravi, borite se za sebe i za Hrvatsku“, poručio je predsjednik Milanović ročnicama i ročnicima. 

 Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske na polaganju prisege 31. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su ministar obrane, Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.