Predsjednik Milanović sindikatima čestitao Praznik rada i upozorio: Inflacija je opasnost za sve ljude koji žive od plaće

Predsjednik Milanović sindikatima čestitao Praznik rada i upozorio: Inflacija je opasnost za sve ljude koji žive od plaće

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas dolazi na proslavu 1. svibnja u Varaždin, a u petak je sudjelovao i na tradicionalnom obilježavanju Praznika rada u Tvornici, kojeg je u sklopu obilježavanja Međunarodnog praznika rada organizirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske, te je tom prilikom čestitao hrvatskim radnicama i radnicima Međunarodni praznik rada koji se obilježava 1. svibnja. 

Obraćajući se članicama i članovima sindikata, predsjednik Milanović je rekao kako je sindikatu, koji prvenstveno zastupa radnike u privatnom sektoru, danas teško prepoznati protivnika jer više nema velikih proizvodnih tvrtki. „Nekada su to bili veliki sustavi na Radničkoj cesti – nema toga više danas“, rekao je i upozorio kako je danas glavni problem i opasnost u Hrvatskoj – inflacija. „Inflacija je opasnost koja se ne može iskorijeniti sindikalnim radom. Inflacija udara one koji žive od plaće, to je ogromna većina ljudi“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Osvrnuo se pri tome i na inflaciju iz 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća, kako u Hrvatskoj, tako i u zapadnim državama. „Zapadne države su imale taj problem, ali na nižoj razini. To se sada vraća, a zašto – nitko ne zna točan odgovor. Možda zbog epidemijske krize i politike štampanja novca u jednoj velikoj mjeri. Ako je to tako, to znači da je fenomen kratkoročan i da će brzo nestati. To je takozvana tranzicijska inflacija“, rekao je Predsjednik istaknuvši kako je inflacija ozbiljan problem.

Naveo je kako nije sklon kritiziranju vlade zbog plaća. „Svaka vlada u stvari želi zadovoljiti birače, davati plaću od 1500 eura u javnom i državnom sektoru, tek tako da se riješi problema. Nažalost, život je malo kompliciraniji: hrvatski porezi su u nekom europskom prosjeku, porez na dobit je mala, porez na dividendu zaboravite. Ne može se puno toga promijeniti, doprinosi moraju postojati u bruto plaći, u protivnom sve će se raspasti i ljudi će izgubiti sigurnost“, poručio je predsjednik Milanović sindikalistima kazavši kako zbog toga nužno nemaju neprijatelja u vladi.

„Praznik rada u Tvornici“ tradicionalni je susret i okupljanje sindikalista kako bi se predstavnici sindikata, zajedno s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini, prisjetili povijesti i značenja Praznika rada i radničke borbe, te kako bi predstavnici sindikata uputili poruke, zahtjeve i očekivanja od tijela državnih vlasti u svrhu poboljšanja položaja radništva i društva u cjelini.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.