Čestitke u povodu Kurban bajrama uputio je hrvatskim muslimanskim vjernicima i državni vrh

Čestitke u povodu Kurban bajrama uputio je hrvatskim muslimanskim vjernicima i državni vrh

Državni vrh čestitao muslimanskim vjernicima Kurban bajram:  Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Kurban bajrama predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti, u kojoj stoji:

„Uime Hrvatskoga sabora i osobno, Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke u povodu velikog muslimanskog blagdana Kurban bajrama.Kurban bajram blagdan je žrtve i ljubavi prema bližnjima koji vjernike snažno potiče i na djelatno milosrđe prema potrebitima. Važno je takav pristup i praktično zagovarati, osobito u aktualnom vremenu višestrukih kriza, kako nitko od naših ranjivijih sugrađana ne bi ostao nezaštićen ili zanemaren. I ovaj je veliki blagdan stoga prigoda da se prisjetimo kako smo svi pozvani doprinositi izgradnji društva s više međusobnog razumijevanja i uvažavanja, solidarnosti i tolerancije. Cijeneći važan doprinos vjernika islamske vjeroispovijesti snaženju tih vrijednosti u Republici Hrvatskoj, uz želje da blagdan proslavite u obilju mira, radosti i ljubavi, u krugu svojih obitelji i najbližih, upućujem vam još jednom iskrene čestitke. Bajram Šerif Mubarek Olsun! Neka je plemenit Bajram blagoslovljen!''.

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je čestitku hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti u povodu proslave Kurban bajrama u kojoj stoji:

 „Svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti čestitam Kurban bajram i želim da ga proslavite u zdravlju i sreći, uz svoju obitelj i prijatelje. Neka nadolazeći blagdan svima donese radost i mir, razumijevanje za bližnje, ali i ljude u potrebi, jer samo poštovanjem, dobrotom i zajedništvom gradimo humanije i pravednije društvo.  Islamska zajednica u Hrvatskoj primjer je kako se suradnjom i uzajamnim poštovanjem pridonosi boljitku i razvoju zajedničke nam Domovine. Bajram Šerif Mubarek Olsun!“

A recimo i da je značenje pozdrava  "Neka ti je blagoslovljen čestit praznik", a sam Kurban ili Hadži bajram je najznačajniji muslimanski blagdan prinošenja žrtve koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana. Muslimani širom svijeta prvog dana Kurban bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima (Abrahama u judeo-kršćanskoj tradiciji) da žrtvuje svog sina za boga, no prema muslimanskom vjerovanju, bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna. Roditelji za taj blagdan daruju svoju djecu, a djeca rodbine i ona iz susjedstva koja rano prvog dana dolaze čestitajući dobivaju novčane poklone. Običaj je da se domovi i okućnica posebno očiste, dok se vjernici svečano odijevaju.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.