Novi zaplet u pregovorima o imenovanju čelnog čovjeka VSOA-e

MILANOVIĆ/VSOA

Danas je održan još jedan sastanak potpredsjednika Vlade Tome Medveda i savjetnika predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića, koji su ovlašteni da usuglase stajališta Pantovčaka i Banskih dvora vezano za novog ravnatelja VSOA-e. Vladin kandidat, brigadni general Mijo Validžić je odustao i Vlada ima nove kandidate. S Pantovčaka i iz Banskih dvora dolaze oprečne poruke.

- Valiđić je sam zatražio da ga se više ne razmatra kao potencijalnog kandidata. Iz Banskih dvora može se doznati da je razlog taj što se predsjednik Milanović u proteklih pet mjeseci nije očitovao o tom prijedlogu. U Vladi smatraju i da je svojim nastupom na neki način onemogućio njegov izbor kao potencijalnog kandidata za čelnika VSOA-e, javio je novinar Šime Vičević

Kako doznaje HRT - potkraj prošlog tjedna Vlada je predložila dvojicu novih kandidata i čini se da je o jednom kandidatu postignuto suglasje Pantovčaka i Banskih dvora.

Banski dvori: Ucjena predsjednika 'imenovanjem u paketu'

- No, neslužbeno se doznaje da je došlo do preokreta, jer je osim imenovanja čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Ured predsjednika tražio da se u paketu imenuje još nekoliko osoba na upražnjene vojne funkcije. Međutim, u Banskim dvorima smatraju da je to neprihvatljivo i kažu kako nije u redu da se imenovanje na druge vojne funkcije stavlja kao pretpostavka imenovanju šefa VSOA-e, dodao je Vičević.

U Banskim dvorima navode, kako se doznaje, da "je to ucjenjivačko ponašanje predsjednika Republike, koje nije utemeljeno ni na jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama". Također, kažu i da predsjednik time onemogućuje izbor čelnika VSOA-e, ali i čini štetu Hrvatskoj vojsci i oružanim snagama. 

 

Ured predsjednika: Dogovor postignut, čeka se potpis ministra obrane  


Iz Ureda predsjednika priopćeno je da je postignuta suglasnost o imenovanju čelnika na nepopunjena mjesta, a za završetak procedure čeka se samo provođenje interne procedure u MORH-u, na kojoj, kako kažu u Uredu predsjednika, inzistira ministar obrane Mario Banožić.

U priopćenju se navodi da je "nakon niza razgovora i usuglašavanja proteklih tjedana - postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na nepopunjena i otvorena zapovjedna mjesta u OSRH - direktora Glavnog stožera OSRH, zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednika Obalne straže, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, ravnatelja VSOA-e te svih drugih čelnika koji bi trebali biti imenovani na vojne dužnosti koje su nepopunjene kao rezultat rotacije zapovjednih kadrova".

- Za završetak procedure imenovanja još se čeka samo provođenje interne procedure u MORH-u, vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar obrane tvrdi da je mora provesti. Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru na kojoj sam inzistira. Predsjednik Republike očekuje da će ministar obrane provesti spomenutu proceduru u najkraćem mogućem roku, a najkasnije do 10. kolovoza 2023. kako se ne bi morala produljivati Odluka o davanju ovlasti za koordinaciju poslova iz djelokruga VSOA-e te kako bi mogao imenovati nove čelnike na upražnjena i nepopunjena zapovjedna mjesta, dodaje se u priopćenju. 

 Podsjetimo da do 11. kolovoza u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji vrijedi privremeno rješenje. Naime, 10. srpnja na privremeno mjesto čelnika te agencije imenovan je brigadir Ante Kujunđić koji obavlja tehničke nužne poslove. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/validzic-odustao-od-duznosti-ravnatelja-vsoa-e-vlada-predlozila-dva-nova-kandidata-10935913

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.