Župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu poplava za Općinu Cestica

Župan Stričak proglasio prirodnu nepogodu poplava za Općinu Cestica

Župan Anđelko Stričak je 16. kolovoza proglasio prirodnu nepogodu poplava za Općinu Cestica.  Naselja Lovrečan Otok i Otok Virje na području Općine Cestica je u razdoblju od 4. do 8. kolovoza pogodila poplava uzrokovana velikim vodnim valom pristiglim iz Slovenije. Zbog izlijevanja rijeke Drave i visokih podzemnih voda nastale su velike štete na poljoprivredi, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu, stambenim, poljoprivrednim i poslovnim građevinama, opremi, javnoj infrastrukturi, okolišu te cestama.  

Prema zaprimljenom zahtjevu, prva procjena ukupne štete iznosi 560.000 eura. Značajne su i štete na stambenim i gospodarskim objektima koje, prema preliminarnim procjenama, iznose od 70 do 100 posto.  

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prva izvješća, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu. 

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.