Sindikati javnih službi traže rast osnovice plaće za 15 posto

Sindikati javnih službi traže rast osnovice plaće za 15 posto

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Matija Kroflin potvrdio je u četvrtak, nakon prvog pregovaračkog sastanka o dopuni Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, da su zatražili rast osnovice plaća od 15 posto na tragu Vladine najave povećanja minimalne plaće za 15 posto.

Smatramo da bi i plaće Vladinih zaposlenika trebale biti na tom tragu, rekao je Kroflin, napominjući kako je iduća godina izborna i da će se vjerojatno teško otvarati novi pregovori i da bi se time akceptirao rast plaća u gospodarstvu u 2024.

Dodao je ove godine inflacija na razini osam posto i da se i u idućoj godini očekuje na toj razini.

No, ključan problem je da su javne i državne službe suočene s problemom nekonkurentne cijene rada u odnosu na kretanje plača u gospodarstvu, istaknuo je Kroflin dodavši kako je to njihov orijentir i da ne žele daljnje zaostajanje plaća.

Upitan o reakciji druge strane, Kroflin je rekao kako Vlada uobičajeno smatra da su sindikalni zahtjevi preveliki i neopravdani i da će se dio tih pitanja rješavati zakonom o plaćama, za koji trenutno ne znamo hoće li uopće biti donesen i kakvi će biti njegovi učinici na plaće.

- Nemamo nikakav uvid u sustav koeficijenata koji bi trebao generirati novu razinu plaća pa nam taj argument nije prihvatljiv, naglasio je.

U interesu nam je da porast osnovice plaća bude što prije, no znamo da slijedi izborna godina, sastavljanje Vlade i očekujemo da nećemo imati sastanak prije rujna 2024.

Ekonomske okolnosti su takve da prostora za ispunjenje naših zahtjeva ima, jer je državni proračun na polugodišnjom izvršenju u suficitu 1,5 posto BDP-a odnosno 1,1 milijardu eura, istaknuo je.

Osim osnovice plaća, otvorena su i pitanja ostalih materijalnih prava te usklađivanja TKU s izmjenama Zakona o radu, rekao je Kroflin i napomenuo kao su zatražili povećanje božićnice na razinu regresa, odnosno na 300 eura.

Zatražili smo i povećanje uskrsnice na 300 eura i jubilarne nagrade na 250 eura te dara za djecu na 150 eura, dodao je.

Idući tjedan ćemo razmotriti opsežan Vladin prijedlog za nastavak pregovora, no smatramo da to nije korektno, jer smo već prije nekoliko mjeseci zatražili formiranje radne skujpine koja bi prije samih pregovora trebala razraditi kako bi se na njih moglo doći s jasnim pozicijama.

Novi sastanak bi se trebao održati 9. listopada, rekao je Kroflin.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, istaknula je da je svima u interesu poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih u javnom sektoru.

- S obzirom na dosadašnja iskustva definitivno će premijer Plenković morati biti uključen u pregovore, poručila je Šprem dodajući da je bitno da sada odmah pregovaraju za kompletnu 2024. godinu.

Istaknula je kako sindikati nisu ni očekivali da će danas od Vlade dobiti reakciju i prijedlog.

- Da bi mi ubrzali pregovore, jasno smo definirali svoje zahtjeve i ušli spremno u pregovore. Nama je u interesu stvar ubrzati na korist svih zaposlenika, rekla je.

Na sastanku s Vladinim predstavnicima bili su i sindikati državnih namještenika. Oni imaju drugačiji pristup u pregovaranju.

- Volio bih da svi dobijemo 15 posto no isto tako moramo shvatiti da moramo biti realni, svi bi mi željeli i povećanje osnovice za 30 posto, ali može li to država podnijeti - to je drugi par rukava. Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat MUP-a su realni. Nećemo praviti ražanj bez zeca, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik  Sindikata policije.

- Čuli ste od sindikata javnih službi da traže povećanje osnovice od 15 posto, što smatramo da je nerealan zahtjev, tim više što je u odnosu na prethodne pregovore referentna vrijednost bila stopa inflacije, a sada predlažu da ona bude povećanje minimalne plaće za 2024. godinu, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Topolnjak: Očekujemo dvoznamenkasti rast osnovice plaće

Uoči pregovora - sindikati su istaknuli da traže dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak najavio je u četvrtak, uoči početka pregovora o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za zaposlene u javnim službama, kako će zatražiti dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća.

- Iznijet ćemo svoje zahtjeve vezano uz osnovicu plaća, jubilarnu nagradu, regres, božićnicu i uskrsnicu, rekao je napomenuvši kako trebaju dogovoriti regres za iduću godinu s obzirom da je u memorandumu o razumijevanju, ali ne i u Kolektivnom ugovoru.

Eventualno ćemo razgovarati o povećanju iznosa dara za dijete i očekujemo da Vlada pristane na ono što smo dogovorili, dodao je Topolnjak. Vezano uz osnovicu očekujemo s obzirom na rast inflacije da rast bude dvoznamenkasti i to su naša očekivanja, poručio je.

Dimić: Sindikalni zahtjevi realni

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić smatra kako su sindikalni zahtjevi realni i očekuju porast (osnovice) u dvoznamenkastom iznosu. Ustvrdila je kako su dosadašnja povećanja zapravo "nevidljiva" u novčanicima sindikalnih članova te dodala kako očekuje da će Vlada prihvatiti njihove zahtjeve.

- Smatramo da su ovi naši zahtjevi koje ćemo postaviti realni, dakle čuli ste radi se o dvoznamenkastoji brojci. Smatramo da su ova dosadašnja povećanja bila zapravo nevidljiva u novčanicima naših članova. Vidjet ćemo kako će se odvijati pregovori i vjerujemo da će Vlada prihvatiti zahtjevm rekla je Dimić.

- Osnovica je za sve ista, ona je 903 eura, ovisi o koeficijentima i radnim mjestima, kolega. Plaća policijskog službenika, ona je oko 800 eura. Osnovna plaća, bez dodataka, mi smo stavili da bi plaća početnika trebala biti jednaka prosječnoj plaći u gospodarstvu Republike Hrvatske. To je danas preko 1000 eura, rekao je za Hrvatski radio Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

- Mi trebamo učiniti sve kako bi ovaj zaostatak, kako bi se on anulirao. On se može anulirati na dva načina, jedan je ovo sad povećanje osnovice, a drugi institut koji dovodi do istog rezultata, to je dakle povećanje koeficijenata, rekao je Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/pregovori-vlade-i-sindikata-drzavnih-i-javnih-sluzbi-o-povecanju-osnovice-place-11059506

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.