HDZ i DP se dogovorili, pregovori o sastavljanju parlamentarne većine uskoro završavaju

HDZ i DP se dogovorili, pregovori o sastavljanju parlamentarne većine uskoro završavaju

Postignuti su dogovori između Domovinskog pokreta i Hrvatske demokratske zajednice. Nastavljaju se pregovori o sastavljanju parlamentarne većine, a prema dosadašnjim informacijama, čini se da nova većina neće uključivati SDSS. Plenković je u ponedjeljak održao sastanak s koalicijskim partnerima (HDS, HSLS, HNS, HSU) koji su mu pružili podršku, ali poručuju da se prava manjina neće smanjivati.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za medije objavio je da nema ništa od dogovora SDP-a i Domovinskog pokreta. “Donijeli su odluku da pruže ruku onima koji su krali. To je njihova stvar. Evidentno je da je došlo do prljave političke trgovine”, kaže Grbin na početku pressice. Spomenuo je i Darija Hrebaka koji je, kaže, prije izbora govorio da neće s DP-om. “Izgleda da je razbijeno jedinstvo kluba zastupnika nacionalnih manjina”, kaže Grbin dodajući da Hrvatsku čeka zanimljivo političko vrijeme.

“Još jednom se pokazalo da na hrvatskoj političkoj sceni postoje mnogi koji tvrde jedno prije izbora, a drugo rade poslije njih. Je li mi žao što sam razgovarao? Nije, od toga ne bježim. Ako je postojala i minimalna šansa da Turudić ne bude glavni državni odvjetnik, onda je to trebalo pokušati. Nismo uspjeli.", rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

SDP-ov Zlatko Komadina gostovao je u N1 studiju gdje je govoreći o budućnosti SDP-a najavio unutarstranačke izbore. - Imat ćemo izbore za rukovodeća tijela, za predsjednika i predsjedništvo, položit će račune stranci. Teško da će izabrati istu ekipu koja je vodila, a nije dovela. To je obično tako, rekao je. Odgovorio je na pitanje hoće li Peđa Grbin ostati na čelu stranke. - Znajući neke, mislim da nisu za to da Grbin ostane, ne bih ih imenovao, ali nisu daleko od Grbina… Vidjet ćemo što će članstvo reći, dodao je.

Govoreći o budućnosti SDP-a, Komadina je rekao da je optimističan u svom kraju.- A šire, nisam siguran da će se SDP brzo oporaviti”, kaže. Navodi i da će se možda i sam kandidirati na stranačkim izborima, ali ne za predsjednika.- To je vrijeme prošlo. Kao mogućeg kandidata za šef SDP-a spomenuo je Mirelu Ahmetović. Dodao je da je Milanović odradio “samoubilačku misiju za SDP” te smatra da mu to treba vratiti, da ga treba podržati za drugi mandat, piše N1.  Tonino Picula, dugogodišnji SDP-ov europarlamentarac, komentirao je za Večernji list rezultate parlamentarnih izbora te ulogu Zorana Milanovića.

Na pitanje treba li Milanović ostati predsjednik Republike nakon ove avanture ili otići, odgovara:

- Zoran Milanović zapravo nikada nije izašao iz zone komfora, iako je to govorio. On je ostao za vrijeme kampanje predsjednik Republike. Ali je zato ovim projektom SDP ušao u zonu rizika. Za nas taj rezultat sigurno nije onakav kakvog smo priželjkivali, ali ne možemo ignorirati činjenicu da su građani 17. travnja ipak odabrali u većinskom broju neke druge političke opcije koje sada imaju mogućnost sastavljanja Vlade. HDZ, kao i nakon svakih izbora kad je pobijedio, ima pravo prvokupa. I on to sada čini. Neke alternativne koncepcije, kao što je nekakva antikorupcijska koalicija u Saboru, očito neće uspjeti. To je naprosto nešto što treba pitati predsjednika Republike jer on je bio značajan čimbenik u toj priči. On mora odgovoriti na to pitanje je li ovaj događaj krucijalno važan i za nastavak njegove političke karijere na Pantovčaku, rekao je Picula. Više o temi ovdje

Također je rekao da SDP mora napraviti ozbiljnu analizu izbora.

- Predsjednik Milanović nije želio u ponedjeljak u Splitu komentirati hoće li uskoro primiti premijera Andreja Plenkovića ako sastavi Vladu s Domovinskim pokretom javlja HRT. - To ne znam, ne mogu komentirati, odgovorio je na pitanje hoće li primiti Andreja Plenkovića koji je, tvrdi, blizu sastavljanja većine. - Ne sudjelujem u tome, to je sve na njihovu savjest i procjenu. Što su govorili prije izbora, što govore sad, to nije moj posao, kazao je. Nije htio komentirati ni moguće razbijanje jedinstva manjinaca.

.



 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.