Radić: Podudaranje u 70-80% stvari, sutra sastanak o ostalim pitanjima

DOMOVINSKI POKRET

U Banskim dvorima završila je nova runda pregovora tehničkog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predstavnicima Domovinskog pokreta oko formiranja parlamentarne većine i Vlade. Predstavnici pregovaračkih timova potvrdili su kako se stavovi sve više približavaju.

- Značajni korak naprijed ostvaren je nakon današnjeg sastanka pregovaračkih timova DP-a i HDZ-a. Nakon dva sasta nove runde pregovora u Banskim dvorima - obje strane su stale pred kamere sa značajnom dozom optimizma, rekao je prilikom javljanja s Trga sv. Marka novinar HRT-a Šime Vičević.

Podsjetio je kako se DP vodi načelom od 20 posto pozicija i kontrole nad 20 posto ministarstava.

- Što se tiče DP-a, on i dalje postavlja svoje uvjete. Pred kamere je stao predsjednik stranke Ivan Penava, koji je rekao da se oni vode po ključu 20 posto. Prema 20 posto osvojenih glasova - traže 20 posto ministarstava i državnim institucijama. Tu govorimo o četiri resora, a njima su zanimljivi demografija, energetika, obrazovanje i kultura, kazao je.

Kako je naglasio, iz HDZ-a su rekli kako se sve ne može svesti na pustu matematiku.

Podsjetio je kako se pregovori nastavljaju sutra u 10:30 ujutro.

Radić: Podudaramo se u 70 do 80 posto stvari

Potpredsjednik DP-a Mario Radić obratio se u utorak poslijepodne novinarima nakon sastanka pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a. Otkrio je kako se s HDZ-om "podudaraju u 70 do 80 posto" načela.

- Timovi su ponovno došli na sastanak, mi smo iznijeli svoja načela, kao i druga strana. Mogu reći da se podudaramo u 70 do 80 posto, a sutra ujutro ćemo na sastanku dogovoriti ostale stvari. Možemo reći da imamo obrise parlamentarne većine, ali još ne možemo reći da je potpuno gotovo, rekao je.

Kako je naglasio, "ovo je prvi pravi sastanak koji smo imali po resorima i sigurno se na prvom sastanku neke stvari ne mogu dogovoriti odmah".

Upitan je li optimističan kada se radi o ostatku pregovora, kazao je kako količina podudarnosti upućuje na optimizam.

- Nemam biti što optimističan ili pesimističan. Ako govorimo o ovom postotku podudarnosti koji je dosta velik - možemo biti optimistični. Dogovor mora biti kompletan. Mora biti sveobuhvatan i to je to, ustvrdio je.

Razgovor o ministarstvima? "Ne bih o tome, dogovorili smo puno stvari"

Upitan jesu li točne neslužbene informacije kako se već razgovara o resorima, kazao je kako to još uvijek ne želi komentirati.

- Ne bih o tome. Dogovorili smo puno stvari, u neformalnim razgovorima smo približavali neke stavove. Da smo približili stavove i imamo obrise većine - imamo, rekao je.

- Mi ćemo, ako smo dio Vlade - morati prilagoditi se programu Vlade, dodao je.

Govoreći o poziciji manjina, odbacio je tvrdnju da su SDSS i srpska nacionalna manjina istoznačnice.

- Kad kažete manjine, a onda SDSS, nemojte to govoriti. Sam SDSS je dobio glasova srpskog stanovništva možda 20-ak posto. Kad pričamo o manjinama - moraju imati prava koja su imale i prije. Manjine i SDSS nistu istoznačnost. U Ustavu ne piše da je SDSS manjina, kazao je.

- Mi smo jasno postavili situaciju kakva treba biti, dodao je.

- Tko što uvjetuje, to su meni prvi glasovi, rekao je, upitan je li točno da su liberalni koalicijski partneri HDZ-a uvjetovali suradnju time da DP ne dobije Ministarstvo kulture i medija te obrazovanja.

- Nemojte brkati financiranje SNV-a i Novosti, kazao je na pitanje o ukidanju financija iz državnog proračuna Srpskom narodnom vijeću, o čemu su govorili ranije.

- Mislimo da ta vrsta novina nije primjerena da se financira iz Vlade. Nije mi jasno zašto vi podržavate kolege koji primaju novac iz Vlade, meni to nije prihvatljivo, dodao je.

Novi sastanak, najavio je, bit će sutra u 10,30 sati. 

Milić: Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja

Nakon sastanka s predstavnicima Domovinskog pokreta, član pregovaračkog tima HDZ-a Marko Milić istaknuo je u utorak kako vjeruje da će tijekom sutrašnjeg dana u potpunosti postići suglasje oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade.

- Kao što smo prošli tjedan najavili, sastali smo se ponovno i približili smo stajališta po brojnim pitanjima. Kao što smo najavili da ćemo imati obrise nove parlamentarne većine koju će predvoditi HDZ kao izborni pobjednik treći puta za redom, mislim da ćemo to i ostvariti i ovaj tjedan, poručio je Milić.

Na sutrašnjem sastanku s DP-om nastavit će razgovore o strukturi buduće Vlade, kao i vezano uz neka određena programska pitanja, najavio je.

- Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne, ali vjerujem da ćemo tijekom sutrašnjeg dana postići suglasje u potpunosti oko svih odrednica koje su temelj za funkcioniranje nove parlamentarne većine i buduće Vlade, dodao je.

Odbacio je informacije da su im liberalni partneri koji su s HDZ-om išli na izbore, HSLS i HNS, uvjetovali podršku time da DP-u ne smiju dati resore kulture i medija te obrazovanja.

- Nismo razgovarali ni o kakvim resorima s partnerima koji su uz HDZ. Tek smo sad u fazi dogovora s DP-om oko pojedinih resora i strukture Vlade, a ono što je važno je da će partneri koji su do sada podržavali HDZ podržavati i dalje jer vjeruju u politiku koju vodi Plenković, kazao je. 

"Sve trebamo još malo raspraviti"

Predstavnici DP-a dali su sugestije koje bi resore oni htjeli i za koje smatraju da bi mogli dati doprinos temeljem svojih programa i kadrova, rekao je Milić, ali nije htio otkriti koje su to resore zatražili s druge strane pregovaračkog stola. "To ćete, vjerujem, čuti sutra", istaknuo je.

- Sve to trebamo još malo raspraviti, ali ja bih rekao da smo vrlo blizu dogovora i da ćemo ovaj tjedan biti u prilici utvrditi 76 i više potpisa potrebnih za parlamentarnu većinu i da Plenković po treći put postane mandatar, rekao je i dodao kako se razgovori vode u partnerskom i konstruktivnom ozračju.

O prijavi DP-a protiv ministra obrazovanja Radovana Fuchsa samo dva dana nakon parlamentarnih izbora, Milić je poručio kako se Vlada i HDZ ne bave tajnim izvidima USKOK-a.

Govoreći o članu Predsjedništva DP-a Damiru Markušu, kojeg je Plenković dovodio u vezu s terorističkim činom na Banske dvore, Milić kaže da povezivanje toga i ovih pregovora nemaju veze jedno s drugim.

- Ovo je stvar političkih pregovora slijedom volje birača 17. travnja i u skladu s time tražimo partnere koji nisu isključivali suradnju s HDZ-om. Zato smo započeli razgovore s DP-om i predstavnicima nacionalnih manjina, dodao je.

Upitan o najavama iz DP-a o ukidanju financiranja Srpskog narodnog vijeća, iz HDZ-a poručuju kako nisu dosad o tome razgovarali.

Penava: Nema vraćanja prava manjina u obrnutom smjeru

- Bili ste upoznati sa zahtjevima DP-a u smislu s kim možemo razgovarati, s kim ne i sada kada smo to kroz niz pregovora uspjeli riješiti, prijeći ćemo na točke koje se tiču sastavljanja Vlade, preuzimanja odgovornosti za određene resore, međutim, preuranjeno je govoriti o tim pozicijama jer su one tek sada predmet razgovora, poručio je čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava uoči današnjeg sastanka.

Potvrdio je da su četiri ministarstva pod njihovom ingerencijom polazišna osnova ovih daljnjih pregovora.

- Bit ćemo na tragu onoga što smo komunicirali. Zanima nas jako rješavanje problema demografskog sloma, zabrinjava nas da nemamo samodostatnost u proizvodnji elementarnih proizvoda, a zanima nas i sigurnost naših građana, ali i ono što nam djeca u školi uče i što gledaju kroz medije, naveo je. 

- Definitivno da nam ne pada na pamet zadirati i na neki način vraćati prava nacionalnih manjina u nekom obrnutom smjeru. Dakle, to nije naša točka nikad ni bila. Želimo da se sve nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj ugodno osjećaju, smatramo ih jednakima sebi, smatramo ih ravnopravnima, dodao je.

Pregovarački tim DP-a u sastavu čelnika stranke Ivana Penave, njegova zamjenika Marija Radića, glavnog tajnika Josipa Dabre te političkog tajnika Damira Barne, stigao je s nekoliko minuta zakašnjenja u Banske dvore, i to nakon sastanka Andreja Plenkovića s osam predstavnika nacionalnih manjina na kojem je zaključeno da će više od jednog zastupnika iz njihova Kluba dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće Vlade, ali da SDSS neće.

Vladimir Bilek, koji je u ime Kluba izašao pred medije, nije htio otkriti koliko će 'manjinaca', a ni tko točno dati potpise Plenkoviću. Jedino se zna za Roberta Jankovicsa, zastupnika mađarske manjine, koji je još prije javno objavio da šef HDZ-a i tehnički premijer njegovu podršku za sastavljanje Vlade ima.

Da tri zastupnika SDSS-a ne dolaze u obzir kao partneri u većini ili Vladi bio je, naime, jedan od glavnih uvjeta Domovinskog pokreta za formiranje koalicije s HDZ-om. Predsjednik HDZ-a u ponedjeljak se sastao i s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HSLS-a, HNS-a, HSU-a, HDS-a te nezavisnom Marijanom Petir koji su mu dali podršku kao mandataru za sastavljanje nove Vlade.

HDZ-ov član pregovaračkog tima Marko Milić najavio je da bi danas mogli razgovarati o programskim odrednicama i strukturi buduće Vlade.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/pocela-nova-runda-pregovora-domovinskog-pokreta-i-hdz-a-11525046

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.