Grlić Radman nakon rezolucije o Srebrenici: Srbija daleko od suočavanja s prošlošću

Grlić Radman nakon rezolucije o Srebrenici: Srbija daleko od suočavanja s prošlošću

„Reakcija srbijanskog vodstva na rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje kako je Srbija daleko od suočavanja sa svojom prošlošću“, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, izjavio je kako reakcija vodstva Srbije na rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici pokazuje da Srbija još uvijek nije spremna suočiti se sa svojom prošlošću. Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju koja podsjeća na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine i poziva na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina. Za rezoluciju je glasalo 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržano. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je sjednici zaogrnut zastavom Srbije, tvrdeći da je cilj rezolucije poniziti Srbiju. Rezolucija, koja ne spominje Srbe niti Srbiju, uključuje amandman Crne Gore koji naglašava da se krivnja za genocid ne može pripisati cijeloj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini, već pojedincima. Unatoč tome, Milorad Dodik, čelnik bosanskih Srba, izjavio je da je cilj rezolucije bio stigmatizirati Srbe kao genocidan narod.

Grlić Radman je naglasio kako rezolucija ne proglašava nijedan narod genocidnim, već samo potvrđuje obvezu UN-a da komemorira zločin, s ciljem sprječavanja budućih genocida. Podsjetio je i na presude međunarodnih sudova koje su potvrdile da se u Srebrenici dogodio genocid te da Srbija nije spriječila zločin niti kaznila počinitelje. Hrvatska je pozdravila usvajanje rezolucije, ističući svoje stajalište na poštivanju međunarodnog prava. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske naglasilo je da je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji te Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) definirao zločin u Srebrenici kao genocid.

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.