U 63. godini preminuo je Predrag Fred Matić, objavio je u petak SDP, izrazi sućuti stižu sa svih strana

U 63. godini preminuo je Predrag Fred Matić, objavio je u petak SDP, izrazi sućuti stižu sa svih strana

S dubokom tugom obavještavamo vas da nas je prerano i zauvijek napustio naš Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu, odlikovani dragovoljac Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalid, umirovljeni brigadir HV-a i ministar branitelja u dvanaestoj Vladi Republike Hrvatske. Objavio je u petak 23. kolovoza SDP. Predrag Fred Matić, aktualni zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu umro je u 63-godini u Zagrebu od posljedica bolesti. Matić je hospitaliziran prije tjedan dana u bolnici zbog komplikacija vezanih uz žuč.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak, u povodu smrti SDP-ovog europarlamentarca u izjavi novinarima da je Fred Matić - europarlamentarac, svojevremeno njegov stranački kolega i prijatelj, "prijateljčina i drugarčina", bio hrabar i dobar čovjek, nepatvoren u skladu sa svojom knjigom sjećanja iz zarobljeništva u Srbiji "Ništa lažno". "I Fred je bio ništa lažno", istaknuo je. Naveo je i kako su zadnjih mjesec dana svaki dan, još dok to nije srećom izašlo u javnost, provjeravali i nadali se da će se Fred Matić izvući od teške upale gušterače. "Nije i napustio nas je", kazao je. "Bio je pravi prijatelj", kazao je. Izrazi sućuti stižu sa svih strana. - Gospodina Matića pamtit ćemo po njegovom izuzetnom doprinosu u Domovinskom ratu i sudjelovanju u obrani Vukovara, nakon čijeg je pada nažalost zarobljen i odveden u zatočeništvo. Ostavio je dubok trag i u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, obnašajući dužnosti ministra branitelja, savjetnika predsjednika Republike, zastupnika u Hrvatskom saboru te zastupnika u Europskom parlamentu - poručio je premijer Andrej Plenković.

Posljednje pozdrave uputili su mu i varaždinski političari. Opraštamo se od dragog Freda. Iskrena sućut obitelji i bližnjima. Ljudino, počivao u miru, napisao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. - Ostali smo zatečeni vijesti o tvom odlasku, dragi prijatelju! Neustrašivo srce prestalo je kucati ali u našima ćeš ostati zauvijek – poručila je Barbara Antolić Vupora, predsjednica županijskog SDP-a i saborska zastupnica.

Objavu SDP-a o Predragu Matiću prenosimo u cijelosti.

Srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena kucalo je za poštenu i pravednu Hrvatsku. Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit, Fred je znao čuti druge, ali i gurati svoje. Njegov doprinos društvu dijaloga, razumijevanja i tolerancije nemjerljiv je. S njim ništa nije bilo lažno, pa tako ni ideja da kroz razgovor i međusobno uvažavanje, zajedno možemo do boljeg društva.

Naš prijatelj. Naš kolega. Naš ratni heroj. Hvala ti na svemu!

Predrag Matić Fred rođen je 2. lipnja 1962. godine u Požegi. Osnovnu i srednju školu završava u Vukovaru, a studij na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Dragovoljac je Domovinskog rata i hrvatski ratni vojni invalid. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani Vukovara, biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srbijanska koncentracijska logora.

Za svoje junaštvo i zasluge u obrani Domovine odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a. O svom ratnom putu napisao je roman „Ništa lažno“ u kojem govori o obrani Vukovara i svom zatočeništvu u logorima. Roman je doživio osam izdanja. Nakon rata radio je u Kabinetu načelnika Glavnog stožera OSRH i obnašao dužnosti šefa Ureda općih poslova i Glasnogovornika GS OSRH (1994.- 1998.).

Prvi je šef Kabineta ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (1998.- 2000.). Bio je savjetnik potpredsjednice Vlade RH i ministrice hrvatskih branitelja (2004.- 2005.), vanjski član saborskog Odbora za obranu (2008.- 2009.) te član Upravnog odbora Transparency Hrvatska (2008.-2010.). Od 2010. do 2011. obnašao je dužnost posebnog savjetnika Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za pitanje branitelja. Od 2011. do 2016. godine član je SDP-ove Vlade i ministar branitelja.

Od 2016. do 2019. bio je saborski zastupnik Kluba SDP-a u 8. i 9. Sazivu Hrvatskog sabora. Član je Predsjedništva SDP-a Hrvatske od 2016. godine. U Europski parlament prvi put je izabran 2019., gdje je bio član odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost. Autor je i izvjestitelj Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU. Zbog svoje borbe za ljudska prava 2022. nagrađen je EU Oscarom. Ponovno je izabran na europskim izborima u lipnju 2024. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.