Predsjednik Milanović o uvođenju vojnog roka - Odluku treba donijeti na ustavan način, suradnjom tijela državne vlasti

Predsjednik Milanović o uvođenju vojnog roka - Odluku treba donijeti na ustavan način, suradnjom tijela državne vlasti

„Do odluke o uvođenju vojnog roka treba doći na zakonit i ustavan način, suradnjom najviših tijela državne vlasti i zapovjednog lanca. Ukoliko želimo ponovno ići tim pravcem, o tome vrijedi razgovarati, ne donositi odluku preko koljena jer nismo izravno ugroženi ratom - ali se uvijek trebamo ponašati i razmišljati da nekakva opasnost negdje postoji - vidjeti što time dobivamo, što gubimo i koliko smo daleko odmakli u ustroju profesionalne Hrvatske vojske“, poručio je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u Požegi gdje je sudjelovao na davanju svečane prisege 43. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

 Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju naglasio je da o uvođenju obveznog vojnog roka treba razgovarati i donijeti mudre i odgovorne odluke koje će onda biti na snazi godinama te „da to ne bude ničiji politički hir, nego dogovor hrvatske demokratske izabrane vlasti“. Ročnicima 43. naraštaja vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji su svečanu prisegu dali u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske rekao je da je prisega koju su položili sastavljena kratko i jasno te da ona obvezuje i dobrovoljna je kao i njihova obuka. Podsjetio ih je da su dali prisegu na ustavni poredak i zakone, na poštivanje hijerarhije te ispunjavanje vlastitih obveza koje su dragovoljno prihvaćene jednom kada se uđe u sustav.

 „Ovdje ste da služite Hrvatskoj! To ste izabrali i to je jedna od najčasnijih stvari koje čovjek u životu može odabrati i koju može raditi. Osam tjedana je kratka obuka nakon koje će velika većina kandidatkinja i kandidata nastaviti sa specijalističkom obukom. Vi ste mala grupa ljudi -  oni koji su se prijavili da dragovoljno služi u Hrvatskoj vojsci i da je dalje grade od temeljne razine preko vjerujem i visokih vojnih škola, jednog dana“, rekao je predsjednik Milanović.  

Dodao je da je ovo peta godina da dolazi u na svečane prisege ročnika u Požegu, ali da ne pamti da je ikada bilo ovoliko ročnica i ročnika te članova njihovih obitelji i prijatelja. „Bio sam prisutan na većini svečanih prisega, jedno je bilo do izbijanja rata u Ukrajini i ruskog upada u Ukrajini i drugo je bilo nakon toga. Ovakvu scenu ne pamtim - ovoliko kandidata, ročnica i ročnika i ovoliko bliskih ljudi. To je lijep dan i izgleda da su se stvari počele vraćati u normalu“, rekao je predsjednik Milanović te ročnicima zaželio odvažnost i ambiciju u služenju Hrvatskoj, njezinim interesima, ustavno-pravnom i demokratskom poretku te svemu onom što našu Hrvatsku čini, a njihovim roditeljima da budu ponosni na svoje sinove i kćeri.  

Na polaganju prisege 43. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, državni tajnik u Ministarstvu obrane RH i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Branko Hrg, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Dražen Batrnek, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak i zamjenik zapovjednika vojarne „123. brigade Hrvatske vojske“ pukovnik Ivica Mandić.  

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su pročelnik Vojnog Ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadni general Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika brigadir Vlado Čulina. UP

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.