Sastanak na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Europa u Dubrovniku - prvi dolazak Zelenskog

Sastanak na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Europa u Dubrovniku - prvi dolazak Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Dubrovnik kako bi sudjelovao na 3. sastanku na vrhu Ukrajina - jugoistočna Europa. Glavna svrha ovog sastanka je pružanje podrške Ukrajini i u borbi protiv ruske agresije, a očekuje se da će zemlje regije usvojiti Dubrovačku deklaraciju. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski domaćini su 3. sastanka na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Europa,i u srijedu, 9. listopada, u Dubrovniku, u Hotelu Excelsior.
Deklaracija bi trebala sadržavati nekoliko ključnih točaka, uključujući::Osudu ruske agresije,: Podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, Podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, Zahtjev za procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, Podršku eurointegracijama Ukrajine i članstvu u NATO-u kada se steknu uvjeti, Podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon rata.

Na sastanku na vrhu sudjelovat će i predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Vlade Grčke Kyriakos Mitsotakis, predsjednik Vlade Republike Bugarske Dimitar Glavchev, predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Moldove Mihai Popşoi, ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan, ministrica vanjskih poslova Rumunjske Luminița Odobescu i potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, a glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann obratit će se video porukom.
 
Uoči sastanka na vrhu, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski održat će bilateralni sastanak nakon kojeg će se potpisati Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Republike Hrvatske i Ukrajine.
 
Nakon sastanka na vrhu, predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će nekoliko bilateralnih susreta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.