Plenković: Autocesta Zagreb – Sisak ključ je revitalizacije cijele Banovine

Plenković: Autocesta Zagreb – Sisak ključ je revitalizacije cijele Banovine

"Dovršenje ovog projekta znači da je Sisak praktički danas u Zagrebu", poručio je premijer Plenković na svečanosti puštanja u promet dovršene dionice Lekenik - Sisak, govoreći o brzini s kojom se sada može stići iz Siska u glavni grad. Istaknuo je da se radi o najvažnijem i najvećem projektu koji je ključ revitalizacije Sisačko-moslavačke županije i cijele Banovine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na o svečanost puštanja u promet dovršene dionice Lekenik - čvor Sisak na autocesti A11 Zagreb-Sisak i spojne ceste čvor Sisak - Sisak.
 
Autocesta A11 Zagreb-Sisak jedan je od ključnih projekata za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Izgradnjom dionice duljine 10,9 km, od čvora Lekenik do interregionalnog čvora Sisak, završava se izgradnja autoceste A11 koja se nastavlja na, do sada izgrađenih 30 kilometara autoceste, od čvora Jakuševec (A3) do čvora Lekenik.
 
Premijer Plenković istaknuo je da se radi o najvažnijem i najvećem projektu koji je ključ revitalizacije Sisačko-moslavačke županije i cijele Banovine.
 
"Dovršenje ovog projekta znači da je Sisak praktički danas u Zagrebu", poručio je premijer Plenković govoreći o brzini s kojom se sada može stići iz Siska u glavni grad.
 
Izrazio je uvjerenje kako će sama ta činjenica pridonijeti gospodarskom razvoju i demografskoj revitalizaciji te županije koja je doživjela velike lomove u vremenu Domovinskog rata, u vremenu gospodarske tranzicije, zatim u pogledu depopulacije i na kraju s velikim potresom koji ju je zadesio prije nekoliko godina.
 
Stvoreni svi preduvjeti za privlačenje velikih ulaganja u Sisačko-moslavačku županiju
 
Ovakav projekt, dodao je, realizirao se usporedo s ogromnim ulaganjima u postpotresnoj obnovi, a to, naglasio je, govori o privrženosti i političkoj volji Vlade da pomogne upravo toj županiji.
 
Dodatni iskoraci napravljeni su i izmjenom karte gospodarskih potpora kojom je Sisačko-moslavačka županija podignuta za određeni postotni dio i više nego druge županije, kazao je premijer Plenković, čime je učinjena najatraktivnijom županijom za ulaganja.
 
"Ovakvom prometnom poveznicom, željezničkom povezanošću te blizinom zračne luke stvoreni su svi preduvjeti za investicije kakve dosada nismo imali prigode vidjeti ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji", poručio je.
 
Impresivan niz postignuća u izgradnji suvremene cestovne infrastrukture
 
Dovršenjem ovog projekta, kazao je premijer Plenković, niz postignuća u izgradnji suvremene cestovne infrastrukture u mandatima ove Vlade zaista je impresivan.
 
Sve je to dio politike uvrštavanja Hrvatske u transeuropske prometne mreže, dodao je, podsjetivši da je Hrvatska, uz Njemačku, jedina europska država koja ima četiri transeuropska prometna koridora, čime su ostvareni preduvjeti za financiranje svih tih projekata iz različitih europskih izvora.
 
U trećem mandatu, najavio je, posebno je važno okrenuti se dovršetku izgradnje brzih cesta koje će na mrežu autocesta spojiti županijska središta poput Virovitice, Požege, Koprivnice te Bjelovara i time dati jednake šanse za razvoj i tim županijama.
 
Jedan od prioriteta jest i unaprjeđenje povezanosti sjevera Hrvatske - Čakovca, Varaždina, Ivanca i Krapine.
 
Uz to, prioritet je i riješiti prometne probleme u okolici drugog najvećeg hrvatskog grada Splita te dovršiti puni profil autoceste do Dubrovnika.
 
Slijede ozbiljna ulaganja u željezničku infrastrukturu
 
Dovršetkom tih projekata, dodao je, Hrvatska će kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi riješiti sve svoje nacionalne zadaće i dati jednake šanse za razvoj svim hrvatskim županijama.
 
"To će biti veliko, zajedničko postignuće više generacija i vlada i sabora i lokalnih razina vlasti", poručio je.
 
Na kraju je najavio da će, nakon dovršetka projekata cestovne infrastrukture, nakon renesanse zračnih, morskih i riječnih luka, uslijediti ozbiljna ulaganja u moderniziranje željezničke infrastrukture.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.