Znanost potvrdila: Varaždinsko bučino ulje je prirodni proizvod koji snižava tlak i kolesterol, poboljšava čak i rast kose

zn,skup

Varaždinsko bučino ulje trebalo bi konzumirati što više jer blagotvorno djeluje na cijeli organizam: na srce i krvne žile, pri čemu pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i sniženju kolesterola, pozitivno utječe na centralni živčani sustav, kao i na mokraćni trakt, posebno kod muškaraca. Uz sve to, bučino ulje pozitivno utječe i na cjelokupni vanjski izgled čovjeka, pa čak i na bolji rast kose.
Iznijeli su to ugledni hrvatski znanstvenici u četvrtak, 20. veljače, na prvom znanstvenom skupu posvećenom Varaždinskom bučinom ulju, koji su organizirali Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje. Pred prepunom Skupštinskom dvoranom, županom Radimirom Čačićem, njegovim zamjenikom Tomislavom Paljakom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutinom Vincekom, gostima iz Slovenije te brojnim proizvođačima i građanima, o zdravstvenim blagodatima bučinog ulja prva je predavanje održala prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Kad se govori o zdravstvenom aspektu, bučino ulje je zanemareno, a ima vrlo dobra svojstva. Izuzetno je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje se ne mogu proizvesti, a imamo i znanstvene dokaze o njegovim učincima na, primjerice, centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti i na probavne smetnje. Posebno su poznati učinci na muški urinarni trakt, na mokraćni mjehur i ostale dijelove. Poznato je da sadrži selen i cink, tako da pozitivno utječe i na rast kose. Zbog toga bi trebalo poraditi na tome da bučino ulje u što većoj mjeri bude prisutno na našim stolovima – istaknula je prof. dr. sc. Delaš. Varaždinsko bučino ulje je i prirodni antioksidans. – Sadrži spojeve koji djeluju kao antioksidansi, a to su prvenstveno tokoferoli koji su vrlo korisni zbog pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje. Te činjenice još nisu dovoljno poznate u široj javnosti, pa su ljudi skloniji uzimati nekakve farmaceutske pripravke umjesto da koriste prirodne nutrijente kao što je bučino ulje – naveo je dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer Bošković.

 

Župan Radimir Čačić je istaknuo da je posebna čast što na prvom znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju sudjeluju vrhunski stručnjaci, profesori doktori, doktori znanosti, magistri i nutricionisti.
- Varaždinsko bučino ulje i na najzahtjevnijoj međunarodnoj sceni, u srcu Austrije gdje se stoljećima proizvodi najkvalitetnije ulje, postiže vrhunske rezultate. Dobili smo šampiona među bučinim uljima, a naši proizvođači su osvojili čak šest ili trećinu zlatnih medalja. Naša premium ulja su potvrda rada i tradicije stare 150 godina. No, uz činjenicu da kvalitetu Varaždinskog bučinog ulja potvrđuju ocjenjivački sudovi i tržište, posebno treba isticati i činjenicu da je riječ o posebno kvalitetnom proizvodu za ljudsko zdravlje i sa znanstvenog stajališta. Bučino ulje se u nizu ljekarni u Europi prodaje kao suplement, kao nešto što doprinosi kvaliteti zdravlja čovjeka. Naše Varaždinsko bučino ulje i njegova kvaliteta u tom segmentu još moraju dobiti i znanstvene potvrde, što je i cilj današnjeg skupa koji se održava na ovako visokoj razini zahvaljujući našem pročelniku dr. sc. Dragutinu Vinceku – istaknuo je župan Čačić.
O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima, predavanje je održala izv. prof. dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o povijesti proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja govorio mr. sc. Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske ADIPA.Znanstveni skup je zaključio Davor Hostić, dipl. ing. preh. tehnologije iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, koji je održao predavanje o nutricionizmu i tradiciji spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja.
- Umjesto da posežemo za grickalicama, sendvičima ili paštetom koja je puna konzervansa, možemo si pripremiti namaz na bazi buče s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem te još dodati različite začine. Umjesto mesnog nareska, pripremiti možemo domaće žgance kojima dodamo prepržene bučine koštice i malo kosane masti. Za naš organizam to su nutritivno vrhunska jela. Na tržištu se može pronaći i domaći kapučino koji je puno bolji od industrijskog koji je pun aditiva – savjetovao je nutricionist Davor Hostić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.