Beroš: Testira se 131 bolesnik na koronavirus

Beroš: Testira se 131 bolesnik na koronavirus

Na konferenciji za novinare nacionalne Civilne zaštite bit će riječi o novim informacijama u vezi sa zaraženima od koronavirusa.

● Zaražene su tri osobe, "Tomislavov dom" postaje karantena 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da svi rade po smjernicama koje su dobili.

- Sukladno jučerašnjem sastanku s predstavnicima županijskih stožera, jutros smo dobili informacije da svi rade prema smjernicama koje su dobili Centri 112 u gradovima i županijama. Rade se pripreme za određivanje lokacija i prostora za izolaciju, karantene po svim županijama, u slučaju da to bude potrebno. Sve službe rade u punom opsegu. Kad je u pitanju granica, nadzor ulaska u RH, i granična policija i sanitarne inspekcije u punom su kapacitetu u funkciji. U 13 sati je sjednica Skupštine HGK gdje će biti predstavnici najvećih tvrtki i županijskih komora. Iskoristit ćemo sastanak kako bismo kroz razgovor s epidemiolozima i putem pisanih uputa obavijestili sve gospodarske subjekte o svemu što bi trebali znati u ovoj situaciji, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se trenutačno testira 131 bolesnik.

- Od tog broja ih je 107 potvrđenih, a 24 testiranja su u tijeku. Za sada i nadalje imamo tri pozitivna nalaza. Zahvalio je kliničkoj struci i svim epidemiolozima.

Istaknuo je i da se jutros čuo s njemačkim kolegom koji je jako zabrinut za stanje u svojoj državi. Kaže da inzistira na provođenju zajedničkih konzultacija na razini EU-a. 

- Poslijepodne ćemo ustanoviti još jednu hitnu infektološku ambulantu u klinici za infektivne bolesti i čekaonicu kako bismo na neki način odijelili bolesnike na osnovi trijaže; potencijalno suspektne od onih koji boluju od obične gripe ili prehlade, dodaje.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", istaknula je da od sinoć nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus. Dvojca bolesnika koja su u bolnici „Dr. Fran Mihaljević” dobro su i nemaju nikakvih dodatnih problema. Istaknula je da im želi zahvaliti što su smogli snage da se obrate javnosti te da objasne kako to izgleda u karanteni i da objasne situaciju iz prve ruke kako se nose s bolesti.

- To je bolja poruka nego tisuću riječi liječnika i zato im zahvaljujem na ozbiljnosti i na humanosti što su sve to podijelili s javnošću, rekla je doktorica Markotić.

Vinko Ljubičić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova je rekao kako skreće pozornost svima koji žele putovati u inozemstvo da se informiraju na stranicama MVEP-a gdje mogu naći preporuke za putovanja za svaku pojedinu zemlju.

 doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je da čim se potvrdio treći zaraženi od koronavirusa u Rijeci, epidemiolozi su krenuli na teren.

- Utvrdili smo 7 njegovih kontakata i oni su prema proceduri stavljeni pod nadzor. U njegovoj obitelji ima bolesnih te se oni obrađuju. Informaciju će dati infektivna klinika kada rezultati budu gotovi, rekao je i dodao kako je HZJZ na svojim web stranicama objavio uputstva koja su radili za bolnice zato što je jučer bilo rečeno da će neke zabraniti posjete i otkazati operacije koje nisu bitne.

- Napravili smo preporuku koja će bolnicama pomoći, a odnosi se na ponašanje pacijenata u bolnici koji imaju ili nemaju simptome. Te preporuke je KBC Zagreb već jučer postavio na sve ulaze svoje poliklinike, naglasio je Capak.

Rekao je kako su napravili i niz preporuka koje se tiču gospodarskih subjekata. Zamolio je da se u medijima ne prenaglašavaju negativne priče, već da se građanima prezentira kako se naporno radi te kako se svi trude da se napravi sve što je potrebno.

Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, naglasio je kako sanitarna inspekcija dežura 24 sata na najfrekventnijim graničnim prijelazima te kako sve funkcionira. Zahvalio se graničnoj policiji koja je osigurala kontejnere i prostore za inspekciju.

- Tamo gdje eventualno sanitarnog inspektora nema, na dojavu dolazi za 30 minuta. U 24 sata smo izdali preko 400 rješenja o zdravstvenom nadzoru i dobro surađujemo s epidemiolozima, istaknuo je.

Zoran Ninčeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a, apelirao je na građane da se ako dolaze na granicu cestovnim prijevozom, te ako dolaze iz zemalja u kojima postoji epidemija koronavirusa, da se sami prijave prijave policiji na granici, u cilju zaštite općeg i vlastitog zdravlja.

Ministar Beroš je rekao da s obzirom na upite o antivirusnoj terapiji, koja se primjenjuje u Italiji, mora reći da su to lijekovi koje i mi dajemo preventivno našim bolesnicima da bi spriječio teoretski razvoj teže kliničke slike.

- Talijanski kolege ne primjenjuju ništa što već u Hrvatskoj nije primijenjeno, naglasio je.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/586071/beros-testira-se-101-bolesnik-na-koronavirus

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.