Novi slučaj zaraze u Rijeci, radi se o članu šire obitelji

Novi slučaj zaraze u Rijeci, radi se o članu šire obitelji

Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke, priopćio je jutros Stožer civilne zaštite.

Protiv koronavirusa - izbjegavanjem rukovanja, pa i ljubljenja


Svi zaraženi u Rijeci, njih petero, imaju blage simptome bolesti, a među njima nema maloljetnih osoba. Troje ih je u bolnici, a dvoje u kućnoj izolaciji. Uz prvozaraženog, pedesetogodišnjeg muškarca koji se vratio iz Parme gdje je radio u tvornici u kojoj je kod dvadesetero radnika potvrđena zaraza koronavirusom, zaraženi su njegova supruga i kćer te članovi šire obitelji, sestrična i ženin brat.

- Dobra je vijest da su to sve članovi šire obitelji na području Primorsko-goranske županije, rekla je Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ-a, na današnjoj konferenciji za medije.

- Svi su odrasli. Prvooboljeli, supruga i šogor su negdje srednje životne dobi, između 50 i 60 godina. Druge dvije osobe, kćerke, dakle, kontakt prvooboljelog i trećeoboljelog, su između 20 i 30 godina, rekla je Malatestinić.

Trenutačno je u Primorsko - goranskoj županiji pod nadzorom sto pedeset osoba. U riječkoj bolnici zabranjeni su posjeti bolesnicima, a Malatestinić je pojasnila da je riječka bolnica tzv. akutna bolnica te je dobro da se bolesnici, od kojih su neki podvrgnuti složenim zahvatima, ne izlažu mogućoj zarazi izvana.

Za sada, kako smo doznali na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji, neće biti otkazivanja javnih događanja. Župan Zlatko Komadina rekao je da nema generalne zabrane posjeta u bolnicama, ali da ravnatelji pojedinih bolnica mogu zasebno procijeniti situaciju i odlučiti. Mi smo prvi na udaru iz Italije, prvi smo na putu talijanskih državljana i naših ljudi koji rade u Italiji, dodao je.

- Zahvaljujem se građanima Primorsko-goranske županije na odgovornom postupanju vezano za epidemiološku situaciju, vezano za koronavirus u županiji. Nema mjesta panici, ali mjesta oprezu svakako ima, rekao je Komadina.

Vjerujemo da će se s toplijim danima situacija smirivati, imamo stručne ljude, situacija je pod nadzorom i više od toga, naglasio je.

Pročelnica za socijalnu politiku Dragica Marač izvijestila je da se od utorka preventivno nadziru i ograničavaju i posjete u domovima u sustavu socijalne skrbi, budući da su osobe starije životne dobi posebno rizična skupina.

Danas u 16 sati očekuje se nova konferencija za medije Stožera civilne zaštite. U 13.30 održava se konferencija Stožera civilne zaštite Grada Pule.

Iz Stožera civilne zaštite u subotu su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Stožer je dao i preporuku da se građani pri pozdravljanju ne rukuju, jer je to mogući način prijenosa virusa.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/587050/u-hrvatskoj-sedmero-oboljelih-od-koronavirusa

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.