Beroš: Nadamo se da će s ljepšim vremenom koronavirus jenjavati te "de facto" nestati

Beroš: Nadamo se da će s ljepšim vremenom koronavirus jenjavati te "de facto" nestati

U Hrvatskoj je potvrđen deveti slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o pacijentu iz Varaždina.

 Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrdili su da je još jedna osoba zaražena koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj devet oboljelih. U posljednjem slučaju riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Beroš: Situacija u Hrvatskoj pod kontrolom

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija još uvijek pod kontrolom, a više zabrinjava stanje u Italiji gdje su zabilježena 342 nova slučaja zarazom koronavirusom, izjavio je  ministar zdravstva Vili Beroš.

- Još uvijek je u Hrvatskoj epidemiološka situacija mirna i pod kontrolom, više me zabrinjava situacija u Italiji gdje je i danas zabilježeno 342 nova slučaja i na to ćemo se fokusirati", rekao je ministar Beroš novinarima.

S obzirom na porast broja smrtnih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije s koronavirusom u Italiji, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u ponedjeljak da će, ako se situacija u Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera.

Ministar Beroš je također kazao da se "apsolutno planiraju" strože mjere na granicama.

- Međutim, izvjesno je da ako RH jednostrano uvede takve mjere da one neće rezultirati adekvatnim učincima jer će onda drugim putevima isti ti transporti iz Italije ulaziti u Hrvatsku. Od jutra sam u intenzivnoj komunikaciji s ministrima susjednih zemalja da dogovorimo zajedničku strategiju jer jedino ona može polučiti dobre rezultate. Ako mi sami nešto napravimo i postupimo neće biti učinkovito, kazao je ministar Beroš.

Govoreći o deveto zaraženom pacijentu ispred varaždinske bolnice, ministar zdravstva istaknuo je sljedeće: 

- Došao sam dati potporu našim djelatnicima u Varaždinu. Postupili su sukladno naputcima koje smo izdali svim zdravstvenim ustanovama. Kao što vidite, u ovome trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba u RH. Mišljenja smo da mjere i upute dalju rezultate. Zdravstveno stanje svih oboljelih, pa tako i našeg varaždinskog bolesnika je potpuno dobro, on čak nema niti temperaturu. To je ohrabrujuće i uklapa se u ono, što već danima govorimo, da 80 posto bolesnika ima lakši klinički oblik bolesti.

Ministar Beroš nada se da bi dolaskom ljepšeg vremena, ova infekcija mogla jenjavati i da će "de facto" nestati.

- S obzirom na kliničku sliku u svijetu, s obzirom na to da je mortalitet nešto veći kod osoba starije životne dobi, kod osoba koje su imunokompromitirane ili boluju od nekih drugih kroničnih bolesti, nadam se da ćemo tijekom današnjeg dana izaći s posebnim preporukama koje se odnose na taj dio populacije, želimo ih posebno i dodatno zaštititi, dodaje ministar.

Redovita konferencija za novinare vezano uz nove podatke o oboljelima održat će se u 16 sati u stožeru Civilne zaštite RH.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/587403/devet-zarazenih-novi-slucaj-u-varazdinu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.