U Hrvatskoj devet oboljelih od koronavirusa - 2500 osoba pod nadzorom

U Hrvatskoj devet oboljelih od koronavirusa - 2500 osoba pod nadzorom

U Hrvatskoj je potvrđen deveti slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o pacijentu iz Varaždina, mlađem muškarcu koji je došao iz Italije i koji je odmah nakon povratka bio pod nadzorom mjerodavnih službi. Pacijent je dobro, nema ni temperaturu.

Pod zdravstvenim nadzorom je 2500 osoba. Obavljeno je 247 testova i prati se sutuacija u okruženju. Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je građanima na posljeponevnoj konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu - da održavaju opće higijenske mjere i brinu se za svoje zdravlje. Izdane su i upute za osjetljive skupine.

- Deveta osoba je mlada osoba koja je došla iz Italije. Došlo je do pogreške, vozaču nije potvrđen koronavirus, rečeno je na konferenciji. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da su bolesnici dobro, imaju blage simptome te da od njih devet, dva imaju temperaturu. Dodala je da će se u cilju što bolje organizacije struke sutra u Klinici održati sastanak sa svim šefovima infektoliških odjela, službi ili klinika.

- Opće mjere su redovito  i često pranje ruku, kašljanje i kuhanje u maramicu koja se odmah baca, a ako je nemamo kašljemo o kišemo u lakat. Treba redovito provjetravati prostorije jer se radi o kapljičnoj infekciji, ponovio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Dodao je kako starija populacija ne bi trebala ići na javne skupove niti u ambulante, ne bi trebali prilaziti ljudima bliže od jednog metra, to su mjere za vunerabilne skupine.

- Sustav socijalne skrbi uključio se u preventivne mjere poteškoća na terenu takoda je osigurao stručnjake za psihosocijalnu pomoć, rekla je Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb. Oni će biti dostupni na telefonima svakog dana 8-20 sati. U slučaju potrebe uključivanja stručnjaka mentalnog zdravlja - osigurat će se kontakt s Centrom za krizna stanja.

Beroš: Situacija u Hrvatskoj pod kontrolom

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija još uvijek pod kontrolom, a više zabrinjava stanje u Italiji gdje su zabilježena 342 nova slučaja zarazom koronavirusom, izjavio je  ministar zdravstva Vili Beroš. Zabrinjava, dodao je situacija u Italiji gdje je i danas zabilježeno 342 nova slučaja. Nada se da bi dolaskom ljepšeg vremena, ova infekcija mogla jenjavati i da će "de facto" nestati. Ministar Beroš je također kazao da se "apsolutno planiraju" strože mjere na granicama i nove mjere ako se situacija u Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera.

Govoreći o devetom zaraženom pacijentu ispred varaždinske bolnice, ministar zdravstva istaknuo je sljedeće: "Došao sam dati potporu našim djelatnicima u Varaždinu. Postupili su sukladno naputcima koje smo izdali svim zdravstvenim ustanovama. Kao što vidite, u ovome trenutku imamo samo devet pozitivnih osoba u RH. Mišljenja smo da mjere i upute dalju rezultate. Zdravstveno stanje svih oboljelih, pa tako i našeg varaždinskog bolesnika je potpuno dobro, on čak nema niti temperaturu. To je ohrabrujuće i uklapa se u ono, što već danima govorimo, da 80 posto bolesnika ima lakši klinički oblik bolesti.

Pod nadzorom bilo ili jest 400 osoba u Primorsko-goranskoj županiji

U Primorsko-goranskoj županiji do sada je bilo ili još jest oko 400 osoba pod nadzorom epidemiologa i u 14-dnevnoj samoizolaciji, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti. Po riječima glavnog epidemiologa županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrice Rončevića, na riječkom području zaraženo je pet osoba iz jedne šire obitelji i nema naznaka da ima drugih žarišta. Tri su u blnici a dvije u kućnoj samoizolaciji. Rončević je istaknuo je kako se sada nikome ne preporučuje odlazak na područja zahvaćena epidemijom. Dodao je da se bolovanje za vrijeme samoizolacije može dobiti samo uz specijalistički nalaz epidemiologa.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić poručio je građanima da prate servise javnog informiranja i preporuke u vezi s koronavirusom. Građani moraju poduzeti sve mjere samozaštite za sebe i za osobu pokraj sebe, dodao je. Pozvao je građane da i dalje prijavljuju svoj boravak u Italiji i primjenjuju sve prepručene mjere opreza. Zahvalio je svim građanima koji su u samoizolaciji i koji su postupali po mjerama. "Njima treba zahvaliti, a ne ih šikanirati", istaknuo je i pozvao sve da tako postupe.

Varaždin u osnovnim školama uveo dodatne higijenske mjere

Grad Varaždin uveo je dodatne higijenske mjere u osnovnim školama, a gradonačelnik Ivan Čehok obišao je škole, priopćeno je iz Gradske uprave. Sve škole imaju dovoljno sredstava za pranje ruku i dezinfekcijskih sredstava te se učionice i sve popratne prostorije redovito provjetravaju, održavaju i čiste, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je Grad poduzeo i dodatne higijenske mjere, o čemu će se svakodnevno voditi računa.

Horvat: Posljedice po gospodarstvo, ali bez panike

Ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva Darko Horvat izjavio je za vrijeme posjeta Čakovcu da "ćemo imati posljedice na gospodarstvo kao i cijela Europa. Razloga panici nema, kazao je i dodao da je rečeno na sastanku s ministrom financija Zdravkom Marićem da je 100 milijuna kuna proračunske rezerve spremno za intervenciju". Prije dva dana objavljena je anketa Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je pokazala da dvije trećine (66 posto) hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice situacije s korona virusom na svom poslovanju, a više od polovice njih (53 posto) je izjavilo da im je pao promet.

U svijetu raste broj zaraženih koronavirusom

U svijetu raste broj zaraženih koronavirusom, prvi slučaj potvrđen je i u Ukrajini. Ukupno je 90 tisuća 900 zaraženih, a umrlo je 3119. Najviše zaraženih i dalje je u Kini, slijede Južna Koreja, Italija i Iran. U Iranu su oboljela 23 zastupnika, a vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao je vojsku da pomogne u borbi protiv širenja epidemije. Slične mjere, uključivanje vojske, najavljuje i britanski premijer Boris Johnson.

U Francuskoj je zatvoreno više od 120 škola u područjima u kojima je evidentiran velik broj zaraženih. Otkazan je jedan od najvažnijih europskih sajmova knjiga, onaj u Leipzigu. Mnoge zemlje razmišljaju o tome da se sportski događaji održe pred praznim stadionima ili čak otkažu. Japan razmatra odgodu početka Olimpijskih igara.

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.