Koronavirus - u Hrvatskoj nema novooboljelih Vlada poduzela sve mjere nužne za sigurnost građana

PLENKOVIĆ

U Hrvatskoj je i dalje 12 oboljelih od koronavirusa. Svi su stabilno i s blažim simptomima, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite 8. ožujka u 16 sati. Ministri unutarnjih poslova i zdravstva, Davor Božinović i Vili Beroš, istaknuli su da se prati teška situacija u Italiji i da će s obzirom na to biti aktivirane dodatne mjere ako budu potrebne. Hrvatska granična policija kao i ostale službe pojačano prate situaciju s koronavirusom u Italiji, koja je prošle noći uvela karantenu u više svojih pokrajina, te smo spremni uvesti nove mjere ako razvoj situacije bude zahtijevao, rekao je u nedjelju predsjednik Nacionalnog stožer civilne zaštite Davor Božinović.U Hrvatskoj je i dalje 12 oboljelih osoba, novih slučajeva nema, svi su stabilno, a iz bolnica će biti otpušteni kada testovi pokažu da su negativni na koronavirus, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera. "Situacija u Europi, pogotovo u Italiji, je ozbiljna. Što se tiče talijanskih mjera pratimo njihovu učinkovitost, sve službe pojačano prate situaciju i ovisno o razvoju događaja, spremni smo predlagati nove mjere ukoliko budu potrebne", kazao je Božinović. 

U Hrvatskoj nema novih bolesnika, svo oboljeli – stabilno
 
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako u Hrvatskoj nema novih bolesnika, a trenutno je 4.278 osoba obuhvaćeno epidemiološkim mjerama. "Dosad je učinjeno 327 testiranja, samo je jedno testiranje u najavi što također ukazuje na relativno mirnu epidemiološku sliku. Broj oboljelih u okruženju raste, na sreću u ovom trenutku u Hrvatskoj ne. Budno pratimo situaciju, sve naše službe su maksimalno pripremljene i imamo spremne daljnje mjere koje ćemo uvesti u slučaju da to bude potrebno", kazao je Beroš. Dodao je kako se te mjere odnose na postupanje na državnoj granici te na javna okupljanja.
 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako su svi hospitalizirani u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci stabilno te ponovila važnost da rizične skupine izbjegavaju velike skupove, a posebno starije osobe s kroničnim bolestima. 
Najavila je i kako će hrvatski bolesnici vjerojatno ući u kliničku studiju za novi lijek koji je u svijetu pokazao dobre rezultate u liječenju koronavirusa. Taj je lijek ispitan kod bolesnika koji se liječe od ebole dok je za koronu još je u ispitivanju, a rezultati studije bit će objavljeni krajem travnja, kazala je.
 
Plenković: Poduzimamo mjere nužne za sigurnost zdravstvenog sustava
 
Predsjednik Vlade Andrej  Plenković izjavio u nedjelju u Sinju da se u Hrvatskoj u vezi s koronavirusom poduzimaju mjere nužne za zaštitu zdravstvenog sustava. "Pratimo situaciju i poduzimamo sve mjere koje su nužne za sigurnost javnog zdravstva  i zdravstvenu sigurnost naših građana", rekao je Plenković koji je Sinju posjetio u sklopu unutarstranačke kampanje u HDZ-u. 
Podsjetivši da su slučajevi zaraze tim virusom u našoj zemlji za sada lokalizirani na Zagreb, Varaždin i Rijeku, poručio je da "moramo biti oprezni i poduzimati sve mjere". Rekao je kako je situacija u vezi s koronavirusom "izvan okvira", da se s tim "nismo sreli dugi niz godina", a najdinamičnije se događa u Italiji od svih zemlja u EU. Upozorio je da se vide i trendovi širenja u Francuskoj i Njemačkoj. 
Na novinarsku opasku kako bi se epidemija koronavirusa mogla negativno odraziti na hrvatski turizam i pitanje ima li nekih dodatnih proračunskih sredstava da se u tom slučaju pomogne turizmu, Plenković je podsjetio kako "novih sredstva nema jer je proračun donesen prije ove situacije". 
" U Umagu smo prošli tjedan razgovarali  s predstavnicima važnih hrvatskih hotelijera i  zajednički dogovarali mjere koje će biti na raspolaganju da olakšamo ovakvu situaciju koja je sada u cijeloj Europi." Na upit kako komentira činjenicu da ova epidemija u Italiji već utječe nepovoljno na hrvatsko gospodarstvo,  premijer je kazao su mjerodavni sektori angažirani. "Trenutno imamo puni angažman ministarstava financija, gospodarstva, turizma i prometa da vidimo kakav je točno situacija i koji su prvi efekti a nakon toga ćemo u dogovoru s tim sektorima poduzimati aktivnosti," rekao je.U interesu naših građana, razumijevajući okolnosti u Europi i svijetu
 
Izvor : Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.