Nacionalni stožer civilne zaštite: Strani državljani u obaveznu karantenu, odgoditi skupove s više od 1000 ljudi

virus

Borba s koronavirusom traje. Iz sata u sat potvrđuju se novi slučajevi diljem svijeta. U Hrvatskoj za sada nema novih oboljenja, a do sada je zabilježeno 12 zaraženih.Širenje epidemije izazvane novom vrstom koronavirusa u susjednim zemljama ponukala je Nacionalni stožer civilne zaštite da izda nove preporuke. Svi hrvatski državljani koji dolaze iz žarišta zaraze morat će 14 dana provesti u samoizolaciji, dok će stranci morati biti u karanteni. Usto, odgađaju se sva okupljanja na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. Onima koji se ne pridržavaju preporuka - prijete kazne. 

.Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je da svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz država gdje su žarišta zaraze koronavirusom moraju biti u obveznoj karanteni 14 dana, te da se odgode svi skupovi na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.Predsjednik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da će strani državljani koji ulaze u Hrvatskoj iz žarišta zaraze biti u obveznoj karanteni 14 dana, a hrvatski državljani će dobiti rješenje za samoizolaciju. Također predlaže građanima da odgode putovanja u zemlje zahvaćene koronavirusom. 

Božinović je istaknuo da treba odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi, a organizatori okupljanja koja će se eventualno održati dužni su osigurati najviše najviše higijenske standarde, kao i punktove s dezinfekcijskim sredstvima. 
Također, svim sudionicima treba dati jasnu uputu da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavanje bližeg socijalnog kontakta.Poručio je i da ljudi koji imaju respiratorne bolesti i povišenu temperaturu ne trebaju dolaziti na takve manifestacije, a prije početka manifestacije organizator će morati dobiti suglasnost od županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog zavoda za javno zdravstvo.
 
Izvor: Hina

PVRH
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.