Mapiranje potreba u zdravstvenoj zaštiti –EU financiranje 2021.-2027.“

 Mapiranje potreba u zdravstvenoj zaštiti –EU financiranje 2021.-2027.“

Savjet za zdravlje Varaždinske županije održao je danas u Županijskoj palači svoju 7. sjednicu kojoj su osim članova prisustvovali i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, pomoćnik ministra zdravstva dr. sc. Mate Car, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo,  socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Lovorka Horvat te voditelj projektnog tima PUB HUB Croatia prof.dr.sc. Aleksandar Džakula. Nakon sjednice u prostorima Sveučilišta Sjever održana je radionica na temu „Mapiranje potreba u zdravstvenoj zaštiti –EU financiranje 2021.-2027.“ koju je vodio upravo spomenuti profesor Džakula.

Kako je naznačila predsjednica Savjeta mr.sc. Irena Stipešević- Rakamarić, dr.med. Savjet za zdravlje Varaždinske županije je krajem 2018. godine pristupio izradi županijske strategije razvoja zdravstva za razdoblje 2020. – 2027., a vezano uz tu temu, te uz ostale aktualne teme,  Savjet za zdravlje se do sada sastao šest  puta. Savjet je inače najprije konsenzusom dogovorio smjernice za izradu strategije te su one kao input dane konzultantskom timu.  U smjernicama se navelo da se žele unaprijediti procesi u zdravstvu, nastoji se uspostaviti integrirano zdravstvo, staviti veći fokus na pacijenta i postići veća horizontalna suradnja među odjelima i ustanovama u zdravstvu kako bi pacijent što više usluga dobio na jednom mjestu te su se definirali elementi koje treba sadržavati strateški dokument kao krajnji proizvod.

-Nastavno na to sklopljen je sporazum s PUB HUB timom Medicinskog fakulteta  te smo krajem 2019. počeli sa službenim edukacijama po tematskim područjima kao što su  mapiranje procesa u zdravstvu županije  po unaprijed definiranim prioritetnim područjima  (rak dojke, palijativa, infarkt miokarda),  obrazovanje kadrova u zdravstvenom sustavu i  suradnja s civilnim društvom u zdravstvu – rekla je mr.sc. Irena Stipešević- Rakamarić, dr.med.

Župan Čačić je naveo kako je jedan od razloga za izradu strategije usklađivanje koncepta Županije s europskim konceptom, a to je vezano za europske fondove.

-Ekipa koja nama radi mapiranje je izabrana i od strane Europske komisije za mapiranje zdravstva Slovenije, Hrvatske i Bugarske. Dakle, radi se o istim ekspertima, a to nam svakako daje mogućnost da budemo prvi koji će u skladu s europskim smjernicama razvoja zdravstva ovdje u našoj strategiji to imati definirano, te će nam bitno olakšati aplikaciju za europske fondove u nadolazećem razdoblju. Osnovne poruke su integracija, korištenje svih resursa u sustavu, moram naglasiti kako je tu bitna sposobnost koordinacije, a naglašena je i supsidijarnost da točka djelovanja bude što bliža pacijentu. Time optimizirati i kadrovske i tehničke resurse i na najpametniji način koristimo i vlastita sredstva i sredstva Europske unije- kazao je župan. 

-Kao i svaka Županija i Varaždinska se trudi pružati najbolju zdravstvenu skrb i prilagoditi svoju zdravstvenu skrb potrebama pacijenata. I to je pohvalno. Trenutno smo u fazi prepoznavanja potreba, a prema tome ćemo prilagoditi i financiranje samih potreba i projekata. Ne želimo ići s nekim pretpostavkama nego kvalitetnom analizom želimo prepoznati potrebe i na njih adekvatno odgovoriti – rekao je pomoćnik ministra zdravstva dr. sc. Mate Car.

Voditelj projektnog tima PUB HUB Croatia prof.dr.sc. Aleksandar Džakula izrazio je zadovoljstvo što ima prilike sudjelovati u radu Savjeta, ali održati i radionicu

 kojoj su prisustvovali predstavnici zdravstvenih  ustanova u Varaždinskoj županiji, predstavnici civilnog društva te stručnjaci iz područja zdravstvene zaštite.

- Radionica je zamišljena kao mapiranje potreba za zdravstvenom zaštitom u Varaždinskoj županiji, ona je zapravo pilot radionica za druge županije u Hrvatskoj, a sve skupa je uvod u planove za financiranje europskim sredstvima u narednih sedam godina. Mogućnost financiranja je velika, a posebno je vezano na Županije, kao što je skrb u kući , skrb u zajednici, primarna zdravstvena zaštita te integracija zdravstvene zaštite – zaključio je prof.dr.sc. Aleksandar Džakula.

Početku radionice nazočili su te prigodno pozdravili sudionike župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, pomoćnik ministra zdravstva dr. sc. Mate Car kao i rektor Sveučilišta Sjever dr.sc. Marin Milković, prorektor dr.sc. Damir Vusić,  voditeljica Službe za razvoj socijalnih usluga, udomiteljstvo i humanitarnu pomoć Ministarstva  za demografijuobitelj, mlade i socijalnu politiku Martina Štabi te Natalija Šimunović, voditeljica Službe za koordinaciju u pripremi i provedbi projekata u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.