Županijska bolnica Čakovec dobila šest novih respiratora i drugu opremu i šest soba za izolaciju

Županijska bolnica Čakovec dobila šest novih respiratora i drugu opremu i šest soba za izolaciju

Županijska bolnica Čakovec dobila šest novih respiratora i drugu opremu, šest soba za izolaciju, a pokrenut je i projekt skrbi za samačka domaćinstva. Županijski stožer civilne zaštite preporuča odgode skupova i javnih okupljanja.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju koronavirusa te su svim zemljama članicama naložene hitne i oštre mjere. U Hrvatskoj je u ovom trenutku 19  osoba zaraženo korona virusom.

Iako u Međimurju trenutno nema zaraženih, kvalitetan pristup, mjere prevencije, planiranje, kao i dobra organizacija su ključni. Stožer civilne zaštite zdravstvene ustanove, službe i institucije Međimurske županije spremne su suočiti se sa svim izazovima, rade posao vrlo angažirano i kvalitetno te se s posebnom pozornošću prati svaka situacija, i primjenjuju upute nacionalnog Stožera civilne zaštite – rečeno je, između ostalog, na konferenciji za novinare sazvanoj povodom predaje 6 novih respiratora te 2 uređaja neinvazivne ventilacije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je 6 novih respiratora dio velikog ulaganja u opremanje Županijske bolnice Čakovec, no zbog njihove važnosti u ovom trenutku, stavljeni su na listu apsolutnih prioriteta. Vrijednost novo nabavljenih respiratora je milijun kuna, a u postupku nabave je i pokretni rendgen za potrebe infektologije.   

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak kazao je da je bolnica spremna za zbrinjavanje pacijenata u slučajevima eventualne potrebe za srednje i teške slučajeve infektivnih bolesti, tako i u slučaju COVID-19 virusa.

“Odjel infektologije je preuređen u roku od tri dana za potrebe izolacije prema pravilima infektološke struke za slučajeve kapljične izolacije, a Bolnici će i nadalje služiti za slučajeve infektološke izolacije. Navedeno je napravljeno izuzetim angažmanom tehničke službe Bolnice, u najkraćem mogućem roku, na što smo izuzetno ponosni. Ukupna vrijednost investicije je oko 120.000 kn. Odjel sada raspolaže s apsolutno izoliranim sobama, u koje je u slučaju potrebe osiguran pristup i izvana, kao i iz odjelnog unutarnjeg hodnika u redovnoj proceduri. Komunikacija odjelnog osoblja s pacijentima odvija se putem interfona, a u slučaju da je potreban monitoring putem video sustava s centralnom jedinicom na sestrinskoj niši.” – istaknula je voditeljica odjela za infektologiju dr. Tanja Potočnik Hunjadi.

Župan Posavec istaknuo je kako je dao nalog ravnateljici Centra za pomoć u kući Međimurske županije za organizaciju protokola po kojima bi se starijim osobama koje se boje izlaziti iz svojih domova ponudile usluge pomoći u vidu nabave osnovnih namirnica kao i nabave te dostave lijekova. Jedini kriterij za dobivanje usluge je da osobe moraju biti staračko i/ili samačko kućanstvo bez djece ili zakonskog skrbnika (Zakon o socijalnoj skrbi), s time da se prednost daje osobama s nižim primanjima. Centar trenutno ima 16 zaposlenica koje obilaze oko 160 korisnika na dnevnoj bazi.  „S obzirom na mjere opreza zbog korona virusa svjesni smo da se starije osobe boje izlaziti iz svojih domova u nabavu osnovnih životnih namirnica. Ove usluge pomoći bile bi na određeno vrijeme dok su na snazi preventivne mjere i mogućnost zaraze. Svi zahtjevi primaju se na službeni broj Centra 099/209-26-13 koji je stalno dostupan.“ 

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec uputio je preporuku gradonačelnicima i načelnicima međimurskih gradova i općina za djelovanje i potencijalne mogućnosti širenja zaraze korona virusom (COVID-19). „S obzirom da je veći broj osoba boravio na područjima ili u zemljama s većim brojem zaraženih osoba, kao i najavljenoj i mogućoj odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o radikalnijem ograničavanju broja osoba na skupovima, a s ciljem sprečavanja širenja virusa, Stožer civilne zaštite Međimurske županije preporuča gradovima i općinama da sukladno vlastitoj procjeni odgode skupove i javna okupljanja građana koja su planirana od strane udruga koje djeluju na njihovom području, a pogotovo okupljanja građana starije životne dobi (npr. skupštine udruga umirovljenika i sl.), okupljanja na koja dolaze osobe iz inozemstva ili iz područja Republike Hrvatske na kojima su zabilježeni slučajevi osoba zaraženih korona virusom. Također, predlažemo da se građani još jednom upoznaju s higijenskim i preventivnim mjerama s ciljem prevencije širenja zaraze korona virusom, tj. virusom COVID-19.“

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije dr.sc.Blaženka Novak napomenula je kako je u sustavu obrazovanja u Međimurju oko 17 000 naših stanovnika. Primjenjuju se sve preporuke Stožera civilne zaštite RH, no u dogovoru sa ravnateljima škola primjenjuju se i posebni protokoli nadzora higijenskih potrepština i sanitarnih čvorova. Školske ustanove moraju imati sredstva za dezinfekciju i osigurati zalihu za sljedeća dva tjedna. Već sutra će škole biti spremne za virtualnu nastavu, sukladno nalogu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sva putovanja i školski izleti biti će reorganizirani.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač istaknula je kako su posjete Domovina za starije i nemoćne osobe zabranjene, isključivo zbog sigurnosti starijih osoba koje su najugroženija skupina našeg stanovništva.

„Ovo je vrlo zahtjevni test za organiziranost našeg sustava i trenutno se uspješno nosimo sa svim izazovima. Pozivam građane Međimurske županije da poštuju sve upute županijskog i nacionalnog Stožera civilne zaštite. – istaknula je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl Pal.

 Voditeljica djelatnosti epidemiologije ZZJZ dr. Višnja Smilović u svakodnevnom je obilasku graničnih prijelaza i u koordinaciji s ostalim institucijama. „Nema razloga za paniku, no preporuka je suzdržati se od većih javnih okupljanja“- zaključila je.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.