Na području Međimurske županije uspostavlja tri pristupna telemedicinska centra i to u Murskom Središću i Prelogu, a uskoro i u Kotoribi

Na području Međimurske županije uspostavlja tri pristupna telemedicinska centra i to u Murskom Središću i Prelogu, a uskoro i u Kotoribi

Dom zdravlja Čakovec, ulaskom u projekt Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nazvan Telecordis, na području Međimurske županije uspostavlja tri pristupna telemedicinska centra i to u Murskom Središću i Prelogu, a uskoro i u Kotoribi. U tamošnjim ambulantama Doma zdravlja pacijentima će biti na raspolaganju po jedan holter EKG uređaj, za praćenje rada srca, te KMAT uređaj, namijenjen kontinuiranom mjerenju arterijskog tlaka, a zasad su s radom započeli centri u Murskom Središću i Prelogu. Mjerenja  očitavaju kardiolozi u zagrebačkoj poliklinici Srčana, te telemedicinom šalju u pacijentov eKarton izabranom obiteljskom liječniku. U ambulanti u Murskom Središću, uređaje pacijentima postavljaju medicinske sestre Sara Tekeli i Jelena Flac.

Danas je u ambulanti u Murskom Središću ravnateljica Doma zdravlja Čakovec Vlatka Pleh, dr. med., javnosti predstavila dobrobiti projekta: „Riječ je o iznimno kvalitetnom projektu koji omogućava pacijentima da u blizini mjesta stanovanja obave ovu vrstu dijagnostike, te zahvaljujem Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu što je naš Dom zdravlja uključio u projekt. Osim što će smanjiti bolničke liste čekanja za ove vrste usluga, dostupnost telemedicinskog centra omogućava pravovremenu detekciju zdravstvenih tegoba“, istaknula je doktorica Pleh.

Medicinske sestre pacijentima, kod kojih je utvrđena indikacija za ovom dijagnostikom, uz postavljanje uređaja, pružaju i edukaciju. Uređaji bilježe podatke tijekom 24 sata, nakon čega ih očitavaju specijalisti kardiologije u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Srčana u Zagrebu, te putem sustava CEZIH dostavljaju obiteljskim liječnicima. Nalazi se prosljeđuju i u pristupni telemedicinski centar što znači da ih pacijent može i fizički podići te pokazati bilo kojem liječniku koji sudjeluje u njegovu liječenju. Dosad je u Murskom Središću i Prelogu pruženo 13 usluga među kojima se sedam odnosilo na kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević naglasila je da su Međimurska županija i župan Matija Posavec odlični partneri za poboljšanja i nove projekte: „Važan je ovo dan za sve ljude ovog dijela Međimurja jer smo digitalizacijom omogućili da dijagnostiku obave gotovo na kućnom pragu. Nakon telemedicinskih  pristupnih centara u Murskom Središću i Prelogu, za 15-ak dana radom će započeti i 43. centar u Hrvatskoj, onaj u Kotoribi“, najavila je ravnateljica Grba-Bujević, te dodala da će se, u slučaju potrebe, povećati broj uređaja po centrima, kao i da ova oprema služi i za edukaciju djelatnika u sklopu eUsavršavanja koje provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec izrazio je zadovoljstvo rezultatom ovog zajedništva: „Sjajan projekt, koji nas je danas okupio, možemo opisati rečenicom da je našim ljudima na raspolaganju modernizirana, dostupna, efikasna, specijalistička kardiološka dijagnostika na razini primarne zdravstvene zaštiteUspostavom centara odgovaramo na potrebu preventivnih kardioloških pregleda u svijetlu visoke smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila i u Međimurju", rekao je župan, dodavši da je upravo dostupnost zdravstvenih usluga i rasterećenje bolničkih sustava imperativ vremena. „Neizmjerna je važnost pravovremenog dijagnosticiranja kardiovaskularnih bolesti od kojih nam godišnje umire gotovo 500 ljudi u Međimurskoj županiji. Tijekom 2022. godine ukupan broj umrlih iznosio je 1495, od čega je od bolesti srca i krvnih žila umrlo 495 osoba“, naglasio je župan te podsjetio da je Dom zdravlja Čakovec prije nekoliko dana predstavio i novoformirani centar za osnaživanje mentalnog zdravlja.

Telemedicinski centri sigurno će smanjiti i dugačku listu čekanja od 420 dana na ove usluge u našoj Bolnici. Predstavljanju u Murskom Središću prisustvovali su i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u Međimurju i drugi uzvanici.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.