Obilježavanje Dana mimoza ove subote na Franjevačkom trgu u Varaždinu

Obilježavanje Dana mimoza ove subote na Franjevačkom trgu u Varaždinu

Dođite na obilježavanje Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice koji će biti obilježen u sada već tradicionalnom javnozdravstvenom akcijom i u Varaždinu, ove subote 27. siječnja, od 10 do 12 sati na Franjevačkom trgu, ispred zgrade Varaždinske županije.

Akciju organiziraju Savjet za zdravlje Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opća bolnica Varaždin i Liga za borbu protiv raka Varaždin. Podršku akciji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika raka vrata maternice – humanog papiloma virusa (HPV-a) te općenito brige za vlastito zdravlje dat će i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te ravnatelj Opće bolnice Varaždin doc.dr.sc. Damir Poljak.

Siječanj je mjesec posvećen zdravlju žena objavio je i Centar za zdravlje mladih Zagreb na svojoj stranici:

Ove godine u siječnju se obilježava 17. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice - Dan mimoza i 18. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 22. do 28. siječnja).

Cilj javnozdravstvenih aktivnosti u siječnju je senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kontinuirano tijekom cijele godine, a ovih prigodnih dana simbolički. Cvijet mimoze upravo svojom nježnošću simbolično ukazuje na važnost osvješćivanja spomenute bolesti.
 
U Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice 2024., u suorganizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a uz podršku Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, u interakciji s građanima, uz podjelu informativnih materijala i cvijeta mimoze te prikupljanjem donacija kojima se pomaže rad Hrvatske lige protiv raka, u subotu, 27. siječnja 2024., u vremenu od 10.00 do 14.00 sati na Trgu Petra Preradovića održat će se javnozdravstvena akcija „Dan mimoza 2024“.
 
Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi se zahvaljujući preventivnim mjerama smanjila smrtnost od zloćudne bolesti raka vrata maternice. Grad Zagreb kontinuirano provodi aktivnosti u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih.

U području zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih u Centru za zdravlje mladih Grad Zagreb osigurao je od 2022. provedbu aktivnosti cijepljenja protiv HPV infekcije mladima do 25. godine te besplatne ginekološke preglede za sve studentice do 29 godina, a koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta kao i aktivnosti testiranja na spolno prenosive infekcije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.