Supruga Predsjednika Republike Sanja Musić Milanović podržala javnozdravstvenu kampanju “Dan crvenih haljina”

Supruga Predsjednika Republike Sanja Musić Milanović podržala javnozdravstvenu kampanju “Dan crvenih haljina”

Supruga Predsjednika Republike i voditeljica Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović sudjelovala je večeras na obilježavanju javnozdravstvene i edukativne kampanje „Dan crvenih haljina“ kojom se nastoji prevenirati i podići svijest o posebnostima rizičnih čimbenika moždanog udara u žena, o pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma moždanog udara te potrebi promjene načina života.

 Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je 2002. godine u SAD-u, a već se godinama održava i u Hrvatskoj. Zahvaljujući angažmanu mnogih zdravstvenih radnika koji u svojim sredinama volonterski pripremaju i organiziraju niz događanja, kako stručnih tako i javnozdravstvenih, kampanja„Dan crvenih haljina“ poprimila je nacionalni karakter.

 Ovogodišnja manifestacija, kao i prethodnih godina, održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Zorana Milanovića, a organiziraju je Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko neurološko društvo te Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji. Suorganizatori su Grad Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, a supokroviteljstvo je dalo i Ministarstvo zdravstva.

 Osim prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović o prevenciji moždanog udara u žena govorila je članica Organizacijskog odbora Dana crvenih haljina i predsjednica Hrvatskog društva za spolne razlike u neurološkim bolestima pri Hrvatskom liječničkom zboru prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravke Poljaković, zastupnica u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Branka Juričev-Martinčev i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet. Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih modnih brendova koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

 Zaštitni znak kampanje je silueta žene u crvenoj haljini pri čemu crvena boja simbolizira opasnost – krvni ugrušak, ali i ljubav i odgovornost spram sebe i svojeg zdravlja. Kampanjom se, između ostalog, želi educirati o simptomima i potrebi brzog reagiranja kod simptoma moždanog udara čime se smrtnost i posljedice moždanog udara mogu značajno smanjiti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.