Povijesno najveći dug bolnica prema veledrogerijama

Povijesno najveći dug bolnica prema veledrogerijama

HUP – Koordinacija veledrogerija upozorava na povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 EUR, dok dospjeli dug prelazi 400.000.000,00 EUR. U samo posljednjih pet mjeseci, dug je porastao za 200.000.000,00 EUR, što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija. HUP - Koordinacija veledrogerija ističe da je ovakav visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traži hitno plaćanje dospjelog duga i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje daljnjeg povećanja duga.

Ovakva situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije.

Poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu. Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

HUP – Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati stabilnost i održivost našeg zdravstvenog sustava.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.