Dužijance bačkih Hrvata - žetvene svečanosti

Dužijance bačkih Hrvata - žetvene svečanosti

Natjecanje u pucanju bičevima, proslava mjesne Dužijance u selu Maloj Bosni, čišćenje i pletenje vijenaca od žita, manifestacije su programa običajne tradicije koje su tijekom vikenda održane u sklopu ovogodišnjih žetvenih svečanosti bačkih Hrvata poznatih kao Dužijanca, javljaju u ponedjeljak mediji na hrvatskom u Vojvodini. Sve popularnije natjecanje u pucanju bičevima uvedeno je u program Dužijance 2014. u spomen na tu važnu vještinu starih Bunjevaca koja im je služila za čuvanje stoke na salašima Bačke.  Bič je na ovogodišnjem nadmetanju najviše puta puknuo srednjoškolcu Karlu Kujundžiću koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji starijih od 16 godina, objavio je portal lista Hrvatska riječ, dodajući kako je natjecanje održano u selu Đurđinu pokraj mjesne katoličke crkve u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. 

Ova udruga stoji i iza priređivanja mjesne Dužijance u selu Mala Bosna, gdje je u nedjelju održana svečana sveta misa i predstavljani su lokalni predvoditelji žetvenih svečanosti bandaš Marko Kečenović i bandašica Ana Marija Horvacki. Kao predstavnici sela i hrvatsko-katoličke mladeži Male Bosne oni će sudjelovati na završnici žetvenih svečanosti, velikoj povorci sudionika Dužijance u narodnim nošnjama 11. kolovoza, kada će gradonačelniku Subotice biti predan kruh od ovogodišnjeg žita. Toj završnici prethodi niz drugih manifestacija u koje spada i čišćenje i pletenje vijenaca o žita kojima će biti ukrašene katoličke crkve i kočije sudionika Dužijance.

Izrada takvoga ukrasa svojevrsni je ritual i pučki običaj koji se njeguje desetljećima među bunjevačkim Hrvatima, a ovogodišnji domaćini su bili glavni gradski bandaš i bandašica Slađan Bošnjak Lucija Ivanković Radaković.
Ovaj mukotrpni posao svake godine okupi na desetine mladih aktivista hrvatske zajednice koji se pod nadzorom starih uče običajima predaka i nastavljaju tradiciju bunjevačkih Hrvata, prenio je program na hrvatskom Radiotelevizije Vojvodine. 
Subotička Dužijanca, jedan od najprepoznatljivijih simbola bačkih Hrvata, niz je 30-tak manifestacija kojima se Bogu zahvaljuje za plodove zemlje.

Žetvene svečanosti počinju u travnju blagoslovom žita na blagdan Markovo i traju do sredine kolovoza kada se u centru Subotice održava središnja proslava kraja žetelačkih radova. Ovaj se običaj čuva od 1911. kada je prvi puta održana crkvena Dužijanca u župi Svetoga Roka u Subotici.

Izvor HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.